Χάβρα θύμιζε η Βουλή το μεσημέρι της Τετάρτης μετά την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή την απόφαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου να υιοθετήσει το αίτημα της Χρυσής Αυγής για ονομαστική ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ένταση που προκλήθηκε στην αίθουσα της ολομέλειας από την απόφαση της προέδρου της Βουλής, από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ανάγκασε την κ. Κωνσταντοπούλου σε …άτακτη υποχώρηση.

Αμέσως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, η παρέμβαση της Προέδρου, πυροδότησε το κλίμα, με το ΚΚΕ να καταγγέλλει «μεθοδεύσεις», υποστηρίζοντας ότι «Η Χρυσή Αυγή αξιοποιεί την στάση της Προέδρου της Βουλής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, φώναξε «Ντροπή». Επίθεση κατά της κας Κωνσταντοπούλου εξαπέλυσε ο Γιάννης Βρούτσης λέγοντας: «Έχετε συγκεντρώσει το θυμό και την οργή σχεδόν του συνόλου του Κοινοβουλίου… Οι πράξεις σας είναι επιεικώς καταχρηστικές».

Ένταση επικράτησε και κατά την παρέμβαση του Μάκη Βορίδη. «Δεν έχετε νόημα να απαντάτε προτού ακούσετε, μπορούμε να φύγουμε και να σας αφήσουμε να κάνετε μόνη σας τη διαδικασία. Δεν θα μου λέτε εσείς τι θα κάνω, θίγετε όλους τους βουλευτές με αυτή τη συμπεριφορά», είπε απευθυνόμενος στην πρόεδρο της Βουλής.

Αμφότερες οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Ν.Δ και του ΚΚΕ αποχώρησαν αμέσως μετά από την αίθουσα.

Από την αίθουσα αποχώρησε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μιχελογιαννάκης.

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, μίλησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ανέφερε: «Δυναμιτίζετε την κοινοβουλευτική διαδικασία με την θέλησή σας να συμπλέετε με την Χρυσή Αυγή. Έχετε κάνει τη Βουλή προσωπικό τιμάριο, προσβάλλετε την διαδικασία και παράδοση με τον νέο θεσμό των συνεντεύξεων, νομίζετε ότι μπορείτε να έχετε προσωπικές φιλοδοξίες εκτός του Μεγάρου Μαξίμου.

Πρόκειται για θεσμική γελοιοποίηση. Δεν σέβεστε απολύτως τίποτα, ούτε το Σύνταγμα, ούτε τον κανονισμό…Νομίζω ότι υπονομεύετε και τον λόγο της κυβέρνησης. Εσείς έρχεστε και ρίχνετε το φως στη μιζέρια των διαδικασιών και στους σκοτεινούς διαδρόμους με τη Χρυσή Αυγή…».

Στην επίθεση του Ευάγγελου Βενιζέλου απάντησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου ως εξής: «Ήσασταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που είχε γενικό γραμματέα τον κ. Μπαλτάκο.

Αποφασίστε αν σας ενοχλεί που η Πρόεδρος της Βουλής περιφρουρεί την κοινοβουλευτική διαδικασία και αποτελεί χρηστή εφαρμογή του κανονισμού να είναι και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής στην ολομέλεια.

Θα περιφρουρώ το δικαίωμά σας να εκφράζεστε ελεύθερα, αλλά αν προσδοκάτε να εξασφαλίσετε καλή μεταχείριση, κακώς το προσδοκάτε».

Μεϊμαράκης: Να επαναληφθεί η ψηφοφορία

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας, αναφορικά με τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση. Να επαναληφθεί η ψηφοφορία ζήτησε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αφού όλες οι τοποθετήσεις των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου επί της αρχής, γεγονός το οποίο κ. Μεϊμαράκης ζήτησε να αποτυπωθεί στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Αποστάσεις κράτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης

«Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι συμπαγώς και ομοθύμως απέναντι στο φασιστικό μόρφωμα της Χ.Αυγής» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Νίκος Φίλης, παίρνοντας ξεκάθαρες αποστάσεις από τους χειρισμούς της Προέδρου της Βουλής.

Έπειτα από μία μικρή ανάπαυλα, με αφορμή τη σειρά που θα έπαιρναν τον λόγο οι ομιλητές, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Κεγκέρογλου άρχισε να φωνάζει στο προεδρείο με τις ιαχές του να ακούγονται μέχρι τους διαδρόμους της Βουλής…

Μετά από τις θυελλώδεις αντιδράσεις, η κα. Κωνσταντοπούλου, υπαναχώρησε κατόπιν υποδείξεων της Κουμουνδούρου με εντολή του πρωθυπουργού που ενοχλήθηκε σφόδρα για την εξέλιξη, και έτσι το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής του με την κανονική διαδικασία, δηλαδή κατά πλειοψηφία δια ανατάσεως, των χεριών.

Nα σημειωθεί ότι τα παραπάνω εκτυλίχθηκαν μπροστά στα μάτια μαθητών που είχαν προσκληθεί να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση…

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης