Ο οριστικός πολιτικός θάνατος του Βόφγκανγκ Σόϊμπλε

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2018, 19:12
Ο οριστικός πολιτικός θάνατος του Βόφγκανγκ Σόϊμπλε
ΠΚ

Το αντίο της Μέρκελ στο συνέδριο των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών ήταν πολύ πικρό για τον «θεσμικό» τσάρο της οικονομίας Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε. Αν και το όνομα του βετεράνου πολιτικού παραπέμπει σε «αγέλη λύκων» , εν τούτοις η εξ Ανατολικής Γερμανίας ορμώμενη Καγκελάριος ήταν πολύ πιο επιθετική από τον «γερόλυκο» του Βερολίνου.

Κατά την διάρκεια της τελευταίας ομιλίας της ως προέδρου της CDU, η Άγκελα Μέρκελ έσφαξε με το γάντι, ή καλύτερα, έκοψε κομματάκια τον Σόϊμπλε χρησιμοποιώντας μία λεπτή κλωστή από μετάξι. « Η Χριστιανοδημοκρατία οφείλει να παραμείνει στο Κέντρο» είπε η κόρη του Πάστορα δείχνοντας με το δάκτυλο την ευνοούμενη της υποψήφιο Άνεγκρετ Κάρενμπάουερ.

Λίγο αργότερα σε μία αποστροφή της ομιλίας της η Άγκελα Μέρκελ προέβη σε μία νύξη ιστορικού περιεχομένου. «Όταν ανέλαβα πριν από 18 χρόνια το κόμμα μας κλυδωνιζόταν από το σκάνδαλο χρηματοδότησης του». Η αναφορά είχε επιλεγμένο στόχο. Τον Σόϊμπλε ο οποίος τότε είχε κατηγορηθεί ως εμπλεκόμενος στις σκανδαλώδεις χρηματοδοτήσεις.

Μερικές ώρες αργότερα η Άνεγκρετ Κάρενμπάουερ εκλεγόταν νέα πρόεδρος των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών. Ο ευνοούμενος του Σόϊμπλε, ο Φρήντριχ Μέρτς, σάρξ εκ της σαρκός του γερμανικού συντηρητισμού, γερμανοκεντρικός και οπαδός του δόγματος, «άσε τους άλλους να δουλεύουν για να απολαμβάνει η Γερμανία», δεν είχε καμία τύχη.

Ο Σόϊμπλε, ο σκοτεινός κυανοπώγων του γερμανικού βιομηχανικού και τραπεζικού κατεστημένου, ηττήθηκε κατά κράτος. Ο Μακρόν μπορεί να χαμογελάσει και η Ευρώπη να πάρει μία ανάσα. Το Βερολίνο παραμένει (για πόσο;) σε ευρωπαϊκή τροχιά και η Μέρκελ πήρε την εκδίκηση της.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2018, 19:16