Στη μαύρη λίστα της Κυβέρνησης αναφορικά με τη θέση του Έλληνα Ευρωπαίου εισαγγελέα φέρεται να έχει μπει ο Δημήτρης Ζημιανίτης.

Αυτό αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος» για την επιλογή του κ. Ζημιανίτη, η οποία έγινε με απολύτως αξιοκρατικά κριτήρια, από 12μελή ανεξάρτητη επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με δεύτερο στη σειρά κατάταξης τον εισαγγελέα Ηλία Ζαγοραίο και τρίτο στη σειρά τον Λάμπρο Πατσαβέλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θεωρητικά θα έπρεπε να αναλάβει καθήκοντα εντός του 2020, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, κάποιοι δεν βλέπουν θετικά την επιλογή του και προσπαθούν να υψώσουν εμπόδια.

Και για όσους αγνοούν ποιος είναι ο κ. Ζημιανίτης αξίζει να αναφέρουμε ότι το 2014 μπήκε στο στόχαστρο ορισμένων εξωθεσμικών παράκεντρων, όταν λόγω της θέσης του στη διοίκηση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών υπέγραψε έφεση κατά της αθωωτικής -λόγω αμφιβολιών- απόφασης του ΣΤ’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλη Μαρινάκη και τον αντιπρόεδρο των «ερυθρολεύκων» Σάββα Θεοδωρίδη, που κατηγορούνταν ότι επιχείρησαν να επηρεάσουν την έκβαση του αγώνα, μετά την είσοδό τους στα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ, στον τελικό του Κυπέλλου το 2013, μεταξύ του Ολυμπιακού και του Αστέρα Τρίπολης.

Σύμφωνα λοιπόν με την εφημερίδα «Έθνος» η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης προτίθεται να κάνει «bypass» στην επιλογή Ζημιανίτη και στο Συμβούλιο Υπουργών τον Δεκέμβριο να προτείνει τον τρίτο στη σειρά κατάταξης, ενώ ο συντάκτης του εν λόγω άρθρου αναρωτιέται αν ο Κώστας Τσιάρας θα επιδιώξει τέτοια παράκαμψη, καθώς τα κριτήρια επιλογής είναι αυστηρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ευρωπαίος εισαγγελέας ελέγχει και το κράτος από το οποίο προέρχεται. Με βάση τον Κανονισμό 1839/2917 περί Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, μετά την αξιολόγηση και την κατάταξη των τριών υποψηφίων κάθε κράτους από την ανεξάρτητη, ad hoc συσταθείσα 12μελή επιτροπή, η οποία και καταρτίζει reasoned opinion, το Συμβούλιο «επιλέγει και διορίζει» τους Ευρωπαίους εισαγγελείς.

Η reasoned opinion της Επιτροπής δεν είναι δεσμευτική, όμως το Συμβούλιο δεν είθισται να επιλέγει άλλο πρόσωπο απ’ ό,τι η Επιτροπή, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να έχει ισχυρούς λόγους για να παρακάμψει τη βαθμολόγηση και την ειδική αιτιολόγηση.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα μια τέτοια κίνηση θα αφήσει έκθετη τη χώρα. Διότι αφενός θα εμφανίζεται να αγνοεί τις διαδικασίες επιλογής σε υψηλές, ανεξάρτητες από το κράτος θέσεις και αφετέρου θα δίνει μια εικόνα αδιαφάνειας, καθώς πρόκειται για θέση εκπροσώπου σε ανεξάρτητο από το κράτος δικαστικό ελεγκτικό μηχανισμό, στην οποία παρακάμπτεται ο πρώτος επιλεγείς από ανεξάρτητο φορέα, προκειμένου να διοριστεί ο τελευταίος, αλλά αρεστός στο κράτος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης