Στο «ναό» της Δημοκρατίας το ουκρανικό Ευαγγέλιο

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου 2014, 15:11
Στο «ναό» της Δημοκρατίας το ουκρανικό Ευαγγέλιο
Δ.Κ

Το Ιερό «Ευαγγέλιο Περεσόπτιτσα» στο «ναό της Δημοκρατίας. Πρόκειται για ένα ακριβές αντίγραφο του Ουκρανικού Ευαγγελίου και το οποίο θα παραδώσει εκ μέρους της Ουκρανίας, ο Πρέσβης της Ουκρανίας Volodymyr Shkurov ως δωρεά στη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων.

Η ονομασία «Περεσόπτιτσα» προέρχεται από ένα μικρό χωριά της Ουκρανίας και αποτελεί «Πρωτόβιβλο της Ουκρανίας» καθώς ήταν το πρώτο λειτουργικό βιβλίο στις χώρες της Νότιας Ρωσίας, προσαρμοσμένο στη γλώσσα του 16ου αιώνα και αποτελεί το ιερότερο και πιο σπάνιο κειμήλιο της χώρας. Θεωρείται σύμβολο της Ορθοδόξου Αναγεννήσεως, καθώς κα της κρατικής κυριαρχίας ,ενώ σε αυτό δίνουν τον όρκο πίστεως προς το λαό της Ουκρανίας ο Πρόεδρος, ο Πρωθυπουργός και τα μέλη της Κυβέρνησης του Ουκρανικού Κράτους κατά την ορκωμοσία τους. Η τελετή δωρεάς του αντιγράφου θα γίνει την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου στην Αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου της Βουλής των Ελλήνων.

Η επιλογή του χρόνου πραγματοποίησης της εκδήλωσης επελέγη εντός του τρέχοντος έτους καθώς αποτελεί συγκυρία εορτασμού των διακοσίων ετών από τη γέννηση του εθνικού ποιητή της Ουκρανίας Ταράς Σεβτσλένγκο αλλά και της συμπλήρωσης διακοσίων ετών από την Ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου 2014, 15:19