Απέναντι από την Ρόδο, στη Μαρμαρίδα, οι λόφοι καλύπτονται από δένδρα που μεταφέρθηκαν από την Αμερική στα τέλη του 19ου αιώνα. Η ράτσα τους, από το Όρεγκον, είναι εντυπωσιακή. Πανύψηλα κωνοφόρα με το ξύλο του να κοκκινίζει ελαφρά. Οι ντόπιοι από την Νίσυρο και τα άλλα κοντινά νησιά τα ξέρουν ως «κατράνια». Στις αρχές του 20ου αιώνα ανθούσε το λαθρεμπόριο. Οι Έλληνες έστελναν δυναμίτη και γέμιζαν τις βάρκες με κατράνια. Ιδανικά για την κατασκευή κουφωμάτων, πατωμάτων και δοκαριών για τις σκεπές. Αντέχουν στις υγρασίες. Το δάσος εκεί απέναντι στη Μαρμαρίδα είναι πυκνό και τα Όρεγκον φθάνουν έως την θάλασσα. Στους κορμούς τους δένουν τις πριμάτσες τους τα σκάφη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα μονοπάτια, αν είσαι προσεκτικός ή τυχερός, θα δεις ίχνη αγριογούρουνων, οικογένειες ολόκληρες. Κάτω από τις φυλλωσιές επικρατεί μία απόλυτη ησυχία. Μυρωδιές ρετσινιού ανακατεμένη με ξύλο σε αποσύνθεση που θυμίζει οσμή μανιταριών με το αεράκι να φέρνει με ριπές την αλμύρα από την κλειστή θάλασσα. Ένας ξωμάχος με φάτσα πειρατή και χέρια σαν φτυάρια, παράνομος και αυθαίρετος, κρατά μία καντίνα (ο Θεός να την κάνει) με μία γεννήτρια πετρελαίου και την μεγαλύτερη σχάρα για ψητά κρέατα που έχει δει το μάτι του όποιου επισκέπτη. Τρία μέτρα επί τρία είναι η σχάρα και ανεβοκατεβαίνει με τροχαλία από έναν αυτοσχέδιο γερανό. Όλη αυτή η περιοχή που καλύπτει κάμποσα βουνά και ακτές, είναι Εθνικός Δρυμός με διάταγμα του μακαρίτη Οζάλ. Εκεί είχε κτιστεί μία ταπεινή προεδρική εξοχική κατοικία των 200 τετραγωνικών.

Του γυάλισε του Ερντογάν, ή μάλλον της γυναίκας του, η οποία δεν αφήνει γρόσι να πέσει κάτω. Με γούστα κλασικά τουρκομπαρόκ και γεμάτες τσέπες, η κυρία Προέδρου ανήκει στην κατηγορία των απλήστων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αφέντης διέταξε λοιπόν να κτιστεί ένα συγκρότημα με πισίνες και 300 δωμάτια στη θέση της μικρής και ταπεινής προεδρικής κατοικίας. Δρόμοι, μπετά, σκόνη και βεβαίως αποψίλωση. Το σουλτανάτο έβαλε στο χέρι τον Εθνικό Δρυμό για να μαζεύεται η νομενκλατούρα με τις παρέες της. Ένας κι ένας όλοι τους.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τα αγριογούρουνα και τις αλεπούδες να πήραν των οματιών τους τραβώντας ανατολικά και νότια.

Πηγή φωτογραφιών: sozcu

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης