Το νόμιμο δεν είναι και ηθικό κύριε βουλευτά

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 12 Μαΐου 2021, 19:30
Το νόμιμο δεν είναι και ηθικό κύριε βουλευτά

Ο κ. Παναγής Καππάτος είναι βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Κεφαλονιά και δικηγόρος στο επάγγελμα. Αμείβεται κανονικά με τη γνωστή βουλευτική αποζημίωση και όσα την συνοδεύουν, επιτροπές, έξοδα κλπ.

Η αμοιβή του κατατίθεται στον λογαριασμό του κάθε μήνα όπως προβλέπουν οι διατάξεις και δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη, σύμφωνα μάλιστα με τα ισχύοντα μισθολογικά επίπεδα στην ελληνική αγορά εργασίας. Με λίγα λόγια ο κύριος Καππάτος είναι ένας ευνοημένος από το σύστημα και την Πολιτική και εκ των πραγμάτων, λόγω συνθηκών, ένας μικρός…πλούσιος εάν κανείς συγκρίνει να εισοδήματά του με εκείνα του μέσου Έλληνα.

Σε αυτή τη χώρα που είναι μικρή, γνωριζόμαστε πολύ καλά. Τίποτα δεν μένει κρυφό για πολύ. Σύμφωνα με καταγγελίες τοπικών site της Κεφαλονιάς αλλά και τοπικούς παράγοντες, ο κύριος Παναγής Καππάτος υπέβαλε αίτηση η οποία έγινε αποδεκτή, σύμφωνα με την οποία του κατατέθηκε αποζημίωση ειδικού σκοπού για ζημιές που προκλήθηκαν από την πανδημία στο δικηγορικό του γραφείο. Διότι ο κύριος Καππάτος διατηρεί βεβαίως το δικηγορικό του γραφείο στο Αργοστόλι και πολύ καλά κάνει. Άλλωστε του το επιτρέπει και ο νόμος. Η αποζημίωση που έλαβε ο κος Καππάτος είναι της τάξεως των 15.000 ευρώ. Θα έλεγε κανείς πως μπροστά στα εισοδήματά του από τη βουλευτική αποζημίωση σε ετήσια βάση, το ποσό αυτό είναι ευτελές. Όμως για έναν μέσο συνάδελφό του στην ελληνική περιφέρεια, το ποσό αυτό ίσως να ήταν και δώρο εξ’ ουρανού για να διασωθεί ο ίδιος και η οικογένειά του.

Ο κος Καππάτος επέλεξε να γίνει ρεζίλι και μέσα από αυτή τη διαδικασία που δείχνει μόνο κακομοιριά και μικρότητα, προτίμησε να εισπράξει αυτό το ποσό. Η διαδικασία είναι νόμιμη και η είσπραξη του ποσού των 15.000 είναι νόμιμη επίσης. Εγείρεται ωστόσο ένα ζήτημα ηθικής και πολιτικής τάξης. Πώς ένας άνθρωπος ο οποίος αμείβεται με την παχυλή βουλευτική αποζημίωση για να εκπροσωπεί τον λαό της Κεφαλονιάς στο κοινοβούλιο και να προωθεί να λαϊκά αιτήματα της τοπικής κοινωνίας, πώς αυτός ο άνθρωπος , ο αιρετός, μπορεί να συμπεριφέρεται με τόση απληστία και να επιδιώκει να βάλει χέρι ακόμη και σε μια αποζημίωση – βοήθεια, η οποία απευθύνεται σε εκείνους τους επαγγελματίες συναδέλφους του που την έχουν πραγματικά ανάγκη. Αυτή είναι η κοινωνική αλληλεγγύη η οποία θα έπρεπε να διέπει τον βουλευτή Κεφαλονιάς;

Με αυτές τις ηθικές αξίες πορεύεται ο βουλευτής ;  Για αυτές τις συμπεριφορές τον ψήφισαν οι ψηφοφόροι του ; Για αυτό το ηθικό ανάστημα τον επέλεξε η ηγεσία του κόμματός του ;

Η Ζούγκλα πληροφορείται πως το ζήτημα πήρε το δρόμο για τη βουλή όπου κόμματα της αντιπολίτευσης θα καταθέσουν ερωτήσεις έτσι ώστε να ξεκαθαριστεί το θέμα. Αλήθεια με ποιον τρόπο θα απαντήσει ο κος βουλευτής στους συναδέλφους του στο κοινοβούλιο όταν τον ρωτήσουν… μα καλά ρε αδελφέ σου έλειπαν τόσο πολύ αυτές οι 15.000 για να ρισκάρεις την πολιτική σου φήμη και την κοινωνική σου ακεραιότητα σε αυτό το νησί του Ιονίου όπου όλοι γνωρίζουν όλους και οι πάντες γνωρίζουν τα πάντα ; Η μήπως αυτή η εκδήλωση απιστίας για την αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου; Μήπως πίσω από αυτή την ιστορία κρύβονται κι άλλες ιστορίες που έχουν να κάνουν με άλλους κύκλους αποζημιώσεων ειδικού σκοπού και άλλα μεγέθη πρόσβαση σε άλλα κονδύλια ; Διότι η τοπική κοινωνία κύριε βουλευτά εάν ανοίξει το στόμα της δεν το κλείνει εύκολα.

Τι έγραψαν τα τοπικά site:

Η Ζούγκλα ήρθε σε επαφή με τον βουλευτή και του ζήτησε να σχολιάσει τα σχόλια και τις αποκαλύψεις των Μέσων Ενημέρωσης. Ο βουλευτής της ΝΔ αρνήθηκε να προβεί σε κάποια δήλωση, λέγοντας «μα θα πρέπει να κάνω δηλώσεις για νόμιμα πράγματα ;».

Κανείς δεν κατηγορεί τον κύριο Καππάτο πως παρανόμησε. Οι αποκαλύψεις και τα σχόλια αφορούν το ηθικό ζήτημα που εγείρεται από την συμπεριφορά του.

Η απάντηση του Παναγή Καππάτου

Αργότερα το βράδυ της Τετάρτης ο βουλευτής Παναγής Καππάτος σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε απαντάει στο δημοσίευμά της Ζούγκλας ως εξής:

«Σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν δήθεν «είσπραξη» χρηματοδότησής μου από πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού, δηλώνω τα εξής:

Το 2020, όπως οι πλείστοι επαγγελματίες του τόπου μας που συμμετέχουν σε διάφορα προγράμματα ενίσχυσης και ως είχα το δικαίωμα, υπέβαλλα αίτηση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Κρίθηκα δικαιούχος ενίσχυσης την 16η Απριλίου 2021. Δεδομένης της μεγάλης συμμετοχής συμπολιτών μας, εκ του αποτελέσματος η κίνησή μου ήταν λάθος και για αυτόν ακριβώς το λόγο ήδη από την 16η Απριλίου 2021 είχα δώσει εντολή στον οικονομικό μου συμπαραστάτη να μην προχωρήσει σε καμία διαδικασία για τη συνέχιση της αίτησής μου και την υποβολή αίτησης εκταμίευσης χρημάτων σε ό,τι με αφορά. Έτσι λοιπόν απείχα από οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια για την είσπραξη χρημάτων από το πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων και κανένα ποσό δεν εισπράχθηκε.

Η απόφαση μου αυτή ήταν γνωστή προ εβδομάδων και ιδίως στους επικριτές μου. Πλην όμως τώρα και με σκοπό που είναι για τους πάντες προφανής, αποσιωπώντας αυτό που ήδη γνώριζαν, ότι συνειδητά και κατ’ επιλογή μου απείχα από οποιαδήποτε πράξη που θα συνέβαλε στην είσπραξη χρημάτων, προέβησαν σε μια διαδικασία τέτοιας συκοφάντησης και στρέβλωσης της αλήθειας. Σε ζητήματα ήθους δεν θα συγκριθώ και δε θα αναμετρηθώ με νοοτροπίες και κυκλώματα που υποβιβάζουν την πολιτική ζωή του τόπου μας.

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης»

 

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 12 Μαΐου 2021, 21:26