Ογδόντα-σχεδόν-χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Μπαγιέ ξαναζεί την ατμόσφαιρα της ελευθερίας, της ειρήνης και της ελπίδας εκείνων των ημερών.
Η Μπαγιέ απέχει μόλις 7 χιλιόμετρα από τις παραλίες στις οποίες πραγματοποιήθηκε η Απόβαση της Νορμανδίας, υπέστη τις μικρότερες καταστροφές από οποιαδήποτε άλλη πόλη της Νορμανδίας κατά τον Πόλεμο.
Αυτή η ιστορική πόλη στη βόρεια περιοχή της Νορμανδίας του νομού Καλβαντός, επιλέχθηκε να φιλοξενήσει το «καμπ» της Ολυμπιακής ομάδας Προσφύγων της ΔΟΕ-από 15 έως 18 Ιουλίου- καθώς προετοιμάζονται για τους επερχόμενους Αγώνες του Παρισιού 2024.
Αθλητές, προπονητές και προσωπικό ταξίδεψαν από όλο τον κόσμο για να συγκεντρωθούν εκεί και να παραμείνουν μαζί μέχρι την αναχώρηση για το Ολυμπιακό Χωριό την Πέμπτη (18 Ιουλίου).
«Νομίζω ότι είναι καταπληκτικό, έτσι δεν είναι; Τελικά, συναντιόμαστε, όλοι από διαφορετικές χώρες, μιλώντας διαφορετικές γλώσσες, με διαφορετικές προσωπικότητες», είπε μετά την άφιξή της η πυγμάχος Σίντι Νγκάμπα, μία από τους 37 αθλητές/τριες που επιλέχθηκαν για την ομάδα.
«Όλοι είναι λίγο ντροπαλοί την πρώτη μέρα, αλλά νομίζω ότι μέχρι το τέλος της τελευταίας μέρας, θα γίνουμε όλοι σαν μια μεγάλη οικογένεια και θα συνηθίσουμε ο ένας τον άλλον», πρόσθεσε.
Η παίκτρια του μπάντμιντον Ντόρσα Γιαβαριβάφα έφτασε στη Μπαγιεέ μετά από 20ωρη πτήση από την Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας:
«Όταν φτάσαμε, μας υποδέχτηκαν τόσο όμορφα. Μετά από αυτό, πήγα στο δωμάτιό μου, άλλαξα και έκανα μερικές φωτογραφήσεις. που ήταν επίσης πολύ διασκεδαστικά. Όλη η ομάδα είναι εδώ, και είμαι τόσο ενθουσιασμένη και νευρική για τους Αγώνες μου. Αλλά πιο ενθουσιασμένη, όλα είναι τέλεια», τόνισε
Δεδομένης της κατανόησης των επιπτώσεων του πολέμου και των αγώνων των προσφύγων, η Μπαγιέ θεωρήθηκε το ιδανικό μέρος για να ενώσει την ομάδα πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
«Εδώ, πριν από 80 χρόνια, βιώσαμε την καταπίεση, τη δυσκολία να βρούμε φαγητό και έναν ισχυρό περιορισμό της ελευθερίας μας. Και βλέπετε, 80 χρόνια αργότερα, η ιστορία ξαναγράφεται διαφορετικά, και νομίζω ότι είναι πραγματικά μια ωραία νότα ελπίδας», είπε ο αντιδήμαρχος Αρνό Τανκερέ.
«Σήμερα, για να επιτρέψουμε σε αυτούς τους πρόσφυγες αθλητές να βρεθούν στη Μπαγιέ και να περπατήσουν στην ιστορία, για να δουν ότι μόλις πριν από 80 χρόνια, αυτή η πόλη ήταν εντελώς καταπιεσμένη, λοιπόν, νομίζω ότι είναι ένα μεγάλο μάθημα ζωής. Είναι ένα μεγάλο μάθημα για την ελπίδα».
Η πόλη παρέχει στους αθλητές εγκαταστάσεις προπόνησης κορυφαίου επιπέδου που βρίσκονται γύρω από το ξενοδοχείο τους, συμπεριλαμβανομένου ενός στίβου, μιας πισίνας, ενός γηπέδου μπάντμιντον και μιας αίθουσας για την εξάσκηση των πολεμικών αθλημάτων και των πολεμικών τεχνών.
«Αυτή η πόλη έχει μεγάλη ιστορία και ήταν ωραίο να προπονούμαι στην πίστα, ακόμα κι αν ήμουν χωρίς προπονητικό συνεργάτη. Η ατμόσφαιρα είναι πολύ ωραία», είπε η δρομέας των 800 μέτρων Μούσα Σουλεϊμάνι, ενώ η Τζουντόκα Νιγκάρα Σαχεέν:
«Είναι πολύ σημαντικό να μοιραστούμε αυτήν την ιστορία και να δείξουμε στον κόσμο ότι μπορούμε να είμαστε ένα περιουσιακό στοιχείο, όχι πάντα μια υποχρέωση. Έτσι νομίζω ότι αυτή η ομάδα είναι πολύ σημαντική και όλοι είμαστε σύμβολα ελπίδας».