Ποιο είναι το μυστικό της κατσαρίδας;

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 9 Ιουνίου 2012, 14:47
Ποιο είναι το μυστικό της κατσαρίδας;
Το «μυστικό» των κατσαρίδων ανακάλυψαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Είναι γνωστό ότι οι κατσαρίδες εξαφανίζονται ακαριαία, γλιτώνοντας κάθε φορά που κάποιος τους επιτίθεται με εφημερίδες, παντόφλες ή ο,τιδήποτε άλλο.

Για να διαπιστώσουν πώς τα έντομα αυτά ξεφεύγουν πριν προλάβει κάποιος να τα χτυπήσει ή να τα παγιδεύσει, οι ερευνητές βιντεοσκόπησαν μια κατσαρίδα και στη συνέχεια παρακολούθησαν πολλές επαναλήψεις του βίντεο σε αργή κίνηση.

Στο βίντεο φαίνεται η κατσαρίδα να τρέχει σε μια ράμπα. Όταν το έντομο φτάνει στην άκρη της ράμπας, δηλαδή στο «χείλος του γκρεμού», δεν πέφτει κάτω όπως όλοι θα περιμέναμε.

Αντίθετα η κατσαρίδα «γραπώνεται» με τα πίσω της πόδια στην άκρη της ράμπας, κάνει ένα ακροβατικό και συνεχίζει να τρέχει από την κάτω πλευρά.

Η «μαγική» αυτή ικανότητα της κατσαρίδας οφείλεται στα «νύχια» που έχει στα πίσω πόδια της και μοιάζουν με αγκίστρια. Όπως φαίνεται στο βίντεο, όταν οι ερευνητές αφαίρεσαν τα «νύχια» από τα πόδια της κατσαρίδας, το έντομο έχασε την ικανότητά του να αγκιστρώνεται και να κρέμεται με αποτέλεσμα να πέφτει κάτω από τη ράμπα.

Σημειώνεται ότι οι ερευνητές επανέλαβαν το ίδιο πείραμα με σαμιαμίδια και διαπίστωσαν ότι έχουν παρόμοιες ικανότητες με τις κατσαρίδες σε ό,τι αφορά τους ελιγμούς.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLoSONE.Πηγή: econews.gr
Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 9 Ιουνίου 2012, 14:54