Μείωση των συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων αναμένεται από αύριο λόγω της επικράτησης βορειοδυτικών ανέμων στην πόλη που θα απομακρύνουν τους ρύπους από την ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης. Αυτό προκύπτει από ενημέρωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στην αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης, η οποία σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνει ότι οι τιμές των σωματιδίων αυξήθηκαν τις τρεις τελευταίες μέρες, σύμφωνα με τις μετρήσεις στους σταθμούς Αγίας Σοφίας, Καλαμαριάς και Ελευθέριου – Κορδελιού.

Συγκεκριμένα, τα Χριστούγεννα οι τιμές των σωματιδίων διαμορφώθηκαν στα 100 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα στην Αγίας Σοφίας, στα 146 στην Καλαμαριά και τα 114 στο Κορδελιό. Τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων ήταν 122 στην Αγίας Σοφίας, 128 στην Καλαμαριά και 110 στο Κορδελιό ενώ χθες 91 στην Αγίας Σοφίας, 110 στην Καλαμαριά και 100 στο Κορδελιό.

«Οι υπερβάσεις στο όριο ενημέρωσης των 90 μg/m3 και στο όριο συναγερμού των 110 μg/m3, δεν ξεπέρασαν τις επτά ή τις πέντε μέρες αντίστοιχα και επομένως δεν απαιτούνται οι κινήσεις ενημέρωσης του κοινού ή λήψης μέτρων που προβλέπονται» τονίζεται στην ανακοίνωση. Ωστόσο συνιστάται προληπτικά να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις με αυτοκίνητα τις ώρες των αυξημένων συγκεντρώσεων (βραδινές) και να μην χρησιμοποιούνται ως καύσιμη ύλη είδη ξυλείας, επεξεργασμένης με κόλλες, βερνίκια, χρώματα, συντηρητικά και ακόμη πλαστικά, χρησιμοποιημένα λάδια ή άλλα απορρίμματα.

Eπιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
Πηγή: ΑΠΕ