Την Τρίτη 20 Ιουλίου 2010 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης υπό τον γ.γ. Δημόσιας Υγείας, Αντώνη Δημόπουλο, με θέμα τη θεσμική ρύθμιση της διάκρισης του εξασθενούς χρωμίου από το ολικό, καθώς και την αντιμετώπιση του προβλήματος υδροδότησης των Δήμων Μεσσαπίων, Οινοφύτων και της ευρύτερης Βοιωτίας, όπου οι υψηλές τιμές εξασθενούς χρωμίου, έχουν τελικά καταστήσει το νερό ακατάλληλο, για ανθρώπινη χρήση.

 Τα στερεά απόβλητα από την επεξεργασία αλουμινίου, που προέρχονται από τις ένοχες «βιομηχανίες του Ασωπού» βρίσκονται παντού διάσπαρτα και μολύνουν το περιβάλλονΣτη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Σύλλογου Μεσσαπίας «Η Γαία», Νίκος Χασάνδρας, ως εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα των Φορέων και Πολιτών της Μεσσαπίας, ο π. Ιωάννης Οικονομίδης, ως εκπρόσωπος του Ι.Τ.Α.Π., και του Συλλόγου των Οινοφύτων «Πολίτες για την Αειφορία» και ο Δημήτρης Δελβενακιώτης, ως εκπρόσωπος της «Συμπαράταξης Βοιωτών» και των «Θηβαίων Πολιτών για το Περιβάλλον».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο εβδομάδες πριν τη σύγκληση της σύσκεψης, η «Γαία» είχε αποστείλει το υπ’ αριθμ. 216/5-7-2010 έγγραφο προς τους υπουργούς ΠΕ.Κ.Α. και Υγείας, στην οποία παρέθετε τα δεδομένα του προβλήματος, που αντιμετωπίζει η Μεσσαπία, αλλά και τους λόγους που επιβάλλεται – άμεσα – η έκδοση υπουργικής απόφασης για τη διάκριση ολικού και εξασθενούς χρωμίου, ώστε να οριστεί με νόμο η μηδενική ή έστω μη ανιχνεύσιμη τιμή εξασθενούς χρωμίου στο νερό.

Όπως διαπιστώθηκε, κατά τη συνάντηση, ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας, δεν είχε μελετήσει και δεν λάβει υπόψη του μόνο το συγκεκριμένο έγγραφο, αλλά είχε πλήρη ενημέρωση και για όλα τα προηγούμενα έγγραφα σχετικά με το ζήτημα της τοξικής ρύπανσης της Μεσσαπίας και τις προτάσεις αντιμετώπισής του, που έχει κατά καιρούς αποστείλει η «Γαία» προς κάθε αρμόδιο, ενώ πολύ καλά επίσης γνώριζε τις έως τώρα παρεμβάσεις και δράσεις του συλλόγου.

Οι θέσεις και τα αιτήματα της «Γαίας» και της Επιτροπής Αγώνα, όπως διατυπώθηκαν συνοψίζονται στα εξής τρία σημεία:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα τοξικά απόβλητα μολύνουν ανεπανόρθωτα τον υδροφόρο ορίζονταα) Για την ασφάλεια της υγείας των πολιτών, προϋπόθεση είναι, να μην ανιχνεύεται καθόλου εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό.

β) Επιβάλλεται με ευθύνη του υπουργείου Υγείας να εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση, προκειμένου να θεσμοθετηθεί η διάκριση του εξασθενούς χρωμίου από το ολικό.

γ) Οφείλει η πολιτεία, ασχέτως της συμπεριφοράς του Δήμου Μεσσαπίων, να εξασφαλίσει άμεσα υγιεινό νερό για τους κατοίκους και στην προκειμένη περίπτωση η πλέον σύντομη και εγγυημένη λύση είναι η παροχή νερού από την Ε.Υ.Δ.Α.Π.

Ο κ. Αντώνης Δημόπουλος, ανταποκρινόμενος θετικά στα παραπάνω, υποσχέθηκε υπεύθυνα ότι από πλευράς του θα γίνουν χωρίς καθυστέρηση όλες οι απαιτούμενες ενέργειες και πολύ σύντομα προβλέπεται να υπάρξουν εξαγγελίες μέτρων για την ουσιαστική επίλυση του προβλήματος.

Δείτε εδώ τις φωτογραφίες από τα τοξικά νταμάρια της ΛΑΡΚΟ στον Παγώντα του Δήμου Μεσσαπίων

Με πληροφορίες από: messapiagaia.blogspot.com και inout.gr

Διαβάστε επίσης:

«Εγκληματική άγνοια ή σκοπιμότητα;» Κυριακή, 18 Ιουλίου 2010

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης