Μια φονική νόσος, ονόματι το «σύνδρομο της λευκής μύτης», που προκαλείται από μύκητα και η οποία ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά το 2006, «σαρώνει» τις νυχτερίδες σε Ηνωμένες Πολιτείες και Καναδά.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Αλιείας και Άγριας Ζωής των Η.Π.Α., έως και 6,7 εκατομμύρια νυχτερίδες έχουν πεθάνει το τελευταίο διάστημα σε 16 αμερικανικές πολιτείες στα ανατολικά και τέσσερις καναδικές επαρχίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το σύνδρομο της λευκής μύτης έχει εξαπλωθεί γρήγορα στους πληθυσμούς νυχτερίδων της Ανατολικής Βόρειας Αμερικής και έχει προκαλέσει μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας σε πολλές αποικίες» λέει ο δρ Τζέρεμι Κόλμαν, αρμόδιος συντονιστής της αμερικανικής υπηρεσίας. «Πολλές νυχτερίδες χάθηκαν προτού προλάβουμε να υπολογίσουμε το μέγεθος που είχαν οι πληθυσμοί τους πριν από το ξέσπασμα της επιδημίας».

Χαρακτηρίζοντας τρομακτικό τον αριθμό των νυχτερίδων που έχει εξοντωθεί, επιστήμονες λένε ότι αντικατοπτρίζει το μέγεθος της απειλής και προειδοποιούν ότι η ασθένεια θα συνεχίσει να εξαπλώνεται. «Οι νυχτερίδες είναι πολύτιμες για την αμερικανική οικονομία ως φυσικό μέσο ελέγχου των παρασίτων σε φάρμες και δάση, ενώ διαδραματίζουν και νευραλγικό ρόλο, βοηθώντας στον έλεγχο των εντόμων που μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες στους ανθρώπους» εξηγεί ο διευθυντής της υπηρεσίας, Νταν Ας.

Οι υπολογισμοί για σχεδόν 7 εκατομμύρια θανάτους επιβεβαιώνουν τους χειρότερους φόβους των βιολόγων που κάθε χειμώνα από το 2006 μετρούσαν νεκρές νυχτερίδες, καλυμμένες με τον «ένοχο» μύκητα, σε σπηλιές και ορυχεία. Όταν μολυνθούν, τα ζώα αλλάζουν συμπεριφορά κατά τη διάρκεια των κρύων μηνών, π.χ. πετούν σε εξωτερικούς χώρους την ημέρα και κουρνιάζουν κοντά στις εισόδους των σπηλαίων, όπου διαχειμάζουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης