Κρούσματα νεκρών ή τραυματισμένων χελωνών καρέτα – καρέτα παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, σε ακτές της Πρέβεζας και της Βόνιτσας, γεγονός που κινητοποιεί τις αρμόδιες αρχές και ειδικά τον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού.

Οι χελώνες που ξεβράζονται σε διάφορες παραλίες της περιοχής είναι στην πλειονότητά τους θανάσιμα τραυματισμένες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιστήμονες του Φορέα ενημερώνουν τους πολίτες και τους ψαράδες, καθώς ο υγρότοπος του Αμβρακικού είναι ένα από τα πλέον σημαντικά πεδία τροφοληψίας στην Μεσόγειο για το προστατευόμενο είδος.

Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η βιολόγος του Εθνικού Πάρκου Μαρία Κατσικάτσου, «ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, έχει αρμοδιότητα την παρακολούθηση ειδών και τύπων οικοτόπων, τη φύλαξη του Εθνικού Πάρκου, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού, για τις αξίες των υγροτόπων και της προστατευόμενης περιοχής. Στον Αμβρακικό, διεξάγεται ερευνητικό πρόγραμμα με σκοπό τη μελέτη τωνχελωνών. Τα στοιχεία του προγράμματος δείχνουν ότι ο Αμβρακικός Κόλπος μπορεί να φιλοξενήσει έως και 500 “άτομα” του είδους».

Αναφορικά με τις εκθαλασσώσεις χελωνών, η βιολόγος επισημαίνει ότι «αυτές αυξάνονται τους θερινούς μήνες, καθώς το καλοκαίρι κινείται περισσότερος κόσμος στις ακτές. Οι κυριότερες εντοπισμένες πιέσεις του είδους, είναι τα πλαστικά και οι σακούλες που προκαλούν θάνατο λόγω ασφυξίας και τα αλιευτικά εργαλεία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η χελώνα καρέτα – καρέτα πολύ εύκολα μπορεί να θεωρήσει πως κάποια πλαστική σακούλα είναι τσούχτρα που αποτελεί τροφή της, με αποτέλεσμα να την φάει και να πεθάνει από ασφυξία. Γι’ αυτόν το λόγο, οι ειδικοί επισημαίνουν σε όσους επισκέπτονται το Πάρκο να μην πετάνε στον υγρότοπο σκουπίδια και πλαστικά.

Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες χελώνες βρίσκονται τραυματισμένες από προπέλες σκαφών και αγκίστρια. Ωστόσο, υπάρχουν και ευαισθητοποιημένοι ψαράδες, οι οποίοι ελευθερώνουν χελώνες που μπορεί να πιαστούν στα δίχτυα τους, τις φροντίζουν και ενημερώνουν αμέσως τους αρμόδιους.

Ο Φορέας Διαχείρισης διενεργεί εντατική ενημέρωση σε συγκεκριμένες ομάδες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, καθώς και σε μαθητές σχολείων προκειμένου να έχουν την καλύτερη ενημέρωση για τα προστατευόμενα είδη.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης