Σήμα κινδύνου για τις θαλάσσιες χελώνες εκπέμπει ο Φορέας Διαχείρισης Αμβρακικού, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες καθώς αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών χελωνών, που εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι Αρχές θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την προστασία του συγκεκριμένου ερπετού, το οποίο «κοσμεί» τις ελληνικές θάλασσες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta αποτελούν ένα σπάνιο στολίδι στις θάλασσες της Μεσογείου και του Αμβρακικού Κόλπου, προσφέροντας, μεταξύ άλλων, τις υπηρεσίες τους στους λουόμενους καθώς διατηρούν σε χαμηλά επίπεδα τον πληθυσμό των μεδουσών στο ζεστό Κόλπο, ενώ δεν επιδιώκουν κανέναν ανταγωνισμό με τους ψαράδες.

Τέσσερις ακόμα νεκρές χελώνες

Τα τελευταία θύματα της ανθρώπινης δραστηριότητας στην περιοχή ήταν τέσσερις χελώνες Caretta caretta, που εκβράστηκαν νεκρές στην ακτή του Τσουκαλιού. Σε δύο από αυτές είχαν κοπεί τα κεφάλια, ενώ οι άλλες δύο έφεραν θανάσιμα τραύματα από αμβλύ αντικείμενο -κατά πάσα πιθανότητα τσεκούρι- στο κρανίο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η άγρια δολοφονία των προστατευόμενων χελωνών έχει συγκλονίσει την τοπική κοινωνία, καθώς είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια βιαιότητα συμβαίνει στην περιοχή. Η υπόθεση βρίσκεται ήδη στα χέρια του εισαγγελέα Περιβάλλοντος, ο οποίος διεξάγει έρευνα για τον εντοπισμό των ενόχων.

«Η δολοφονία έγινε από ανθρώπινο χέρι. Τα τραύματα αποδεικνύουν ότι δεν προήλθαν από την προπέλα κάποιου σκάφους. Το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για ερασιτέχνες ψαράδες που βρήκαν στα δίχτυα τους τις καρέτα και τις σκότωσαν από οργή, αλλά και για να μην αναγκαστούν να τα κόψουν προκειμένου να τις απελευθερώσουν», ανέφερε ιχθυολόγος στον Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού Κόλπου, Σπύρος Κώνστας.

Πηγή: epiruspost.gr

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης