Αγροτική παραγωγή στον... αέρα

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2012, 11:37
Αγροτική παραγωγή στον... αέρα
Πρωτοποριακή τεχνολογία που υπόσχεται επαναστατικές αλλαγές στη γεωργία έρχεται από εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας μας.

Το ΤΕΙ Μεσολογγίου αναπτύσσει τη μέθοδο της αεροπονικής καλλιέργειας, με την οποία τα φυτά μεγαλώνουν με τις ρίζες τους… κυριολεκτικά στον αέρα, χωρίς να χρειάζονται οποιοδήποτε υπόστρωμα χώματος. Με αυτήν τη μέθοδο ελαχιστοποιούνται οι ανάγκες σε νερό, θρεπτικά συστατικά και ενέργεια, ενώ τα παραγόμενα αγροτικά προϊόντα είναι ιδιαίτερα υγιεινά, καθώς δεν περιέχουν ούτε ίχνος από φυτοφάρμακα.

Πριν από μερικά χρόνια, ο καθηγητής της σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Μεσολογγίου, Γιώργος Σαλάχας, και οι συνεργάτες του από το ίδιο ίδρυμα και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ξεκίνησαν έρευνα πάνω στην καινοτόμο μέθοδο της αεροπονίας, την οποία τελευταία έχει αναπτύξει η NASA με στόχο την καλλιέργεια φυτών σε μελλοντικές διαστημικές αποικίες. Η ερευνητική ομάδα προσάρμοσε τη μέθοδο στο μεσογειακό κλίμα και δημιούργησε ένα ολοκληρωμένο αεροπονικό σύστημα, μοναδικό σε όλη την Ευρώπη, που σύντομα θα κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

«Η αεροπονία είναι μια τεχνολογία αιχμής που αναπτύχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες από αμερικανικά εργαστήρια σε συνεργασία με τη ΝΑSΑ. Είναι το πιο οικονομικό σύστημα σε νερό, θρεπτικά συστατικά και ενέργεια. Το φυτό δεν χρειάζεται καθόλου υπόστρωμα και καταναλώνει ελάχιστο νερό, κάτω από το 1% που καταναλώνουν οι κλασικές καλλιέργειες» αναφέρει στην «Espresso της Κυριακής» ο κ. Σαλάχας.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2012, 11:56