Ως «επικήδειο του κλίματος» χαρακτήρισε σήμερα ο εκπρόσωπος του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, κ. Τάκης Γρηγορίου, τις δεσμεύσεις των ανεπτυγμένων κρατών για την κλιματική αλλαγή.

Η Greenpeace εκτιμά ότι οι υποσχέσεις των υποστηρικτών του Συμφώνου της Κοπεγχάγης για τη μείωση των εκπομπών αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι ανεπαρκείς και δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές απαιτήσεις του προβλήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, τόνισε ότι, σε περίπτωση που δεν ληφθούν άμεσα και σοβαρά μέτρα, σύντομα η θερμοκρασία παγκοσμίως θα ανέβει – το λιγότερο- κατά τρεις βαθμούς Κελσίου.

Θέλοντας να δώσει έμφαση στην προβλεπόμενη αναποτελεσματικότητα των δεσμεύσεων, ο κ. Γρηγορίου είπε: «αυτό το χαρτί θα είναι τόσο αποτελεσματικό για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών όσο αποτελεσματική είναι και η Παγκόσμια Τράπεζα για την καταπολέμηση της φτώχειας».

Το γραφείο της Greenpeace καταδίκασε την κωλυσιεργία των μεγαλύτερων ρυπαντών να λάβουν σημαντικές αποφάσεις και κατέκρινε «την απροθυμία τους να αναλάβουν πραγματική δράση για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στα επίπεδα που υπαγορεύει η επιστήμη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι στόχοι που ανέλαβαν εθελοντικά τα ανεπτυγμένα κράτη θα μειώσουν τις συνολικές εκπομπές τους περισσότερο από 11% με 19% και, σε συνδυασμό με τις πλασματικές μειώσεις (πχ δασοκομία), οι μειώσεις αυτές μπορεί να είναι ακόμα χαμηλότερες, εκτιμά η Greenpeace.

Τα ποσοστά αυτά είναι όντως χαμηλά, εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι ειδικοί πιστεύουν πως οι μειώσεις των εκπομπών στις αναπτυγμένες χώρες θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 40% έως το 2020 (σε σχέση με το 1990), προκειμένου να μην υπάρξει ανησυχητική άνοδος της θερμοκρασίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης