Η «Βασιλεία, μια θηλυκή ενήλικη θαλάσσια χελώνα, μήκους 68εκ που βρέθηκε άρρωστη στο νησί της Λευκάδας στις 15 Ιουλίου, απελευθερώθηκε στο Ρέθυμνο την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου στην παραλία του Αδελιανού Κάμπου, μπροστά από το ξενοδοχείο Aquila Rithymna Beach. Η «Βασιλεία» περιθάλφθηκε στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Γλυφάδα Αττικής, όπου μεταφέρθηκε όταν κάτοικοι της Λευκάδας παρατήρησαν ότι ήταν αποδυναμωμένη και δεν μπορούσε να καταδυθεί .
Η «Βασιλεία» υπήρξε από τις τυχερές χελώνες καθώς ανάρρωσε πολύ γρήγορα και απελευθερώθηκε ώστε να συνεχίσει το ταξίδι της στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου.

Η εκδήλωση της απελευθέρωσης πραγματοποιήθηκε από τον ΑΡΧΕΛΩΝ σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνης-Γραφείο Τουρισμού, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Μέρας Τουρισμού και με την οικονομική υποστήριξη του ξενοδοχείου Aquila Rithymna Beach του ομίλου Aquila Hotels and Resorts.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην εκδήλωση απελευθέρωσης παραβρέθηκε η Αντιδήμαρχος Τουρισμού-Πολιτισμού κα Πέπη Μπιρλιράκη, η οποία συγκινημένη δήλωσε τη σημαντικότητα της προστασίας και του σεβασμού όχι μόνο της θαλάσσιας χελώνας αλλά οποιουδήποτε άλλου οργανισμού, με τον οποίο ο άνθρωπος οφείλει να συμβιώνει αρμονικά .

Ο κόλπος του Ρεθύμνου (από τη Σκαλέτα έως και την πόλη του Ρεθύμνου) αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στην Ελλάδα. Έτσι οι επισκέπτες του έχουν τη μοναδική δυνατότητα να δουν κατά την περίοδο ωοτοκίας ίχνη θαλάσσιας χελώνας, φωλιές του είδους, χελωνάκια και αμμοθινικά οικοσυστήματα με την ιδιαίτερη τους βλάστηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιλέχθηκε, για αυτό το λόγο, η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού ως ημέρα της απελευθέρωσης της «Βασιλείας», αποτελώντας μια εξαιρετική ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά οι επισκέπτες της περιοχής την θαλάσσια χελώνα και να ενημερωθούν για τις απειλές που αντιμετωπίζει το απειλούμενο είδος και ο βιότοπος αναπαραγωγής του. . Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την προστασία και τη διάσωση του είδους, η εφαρμογή των διαχειριστικών μέτρων στις παραλίες ωοτοκίας της Κρήτης παίζει καθοριστικό ρόλο και συνδέεται άρρηκτα με τη συνεργασία των αρμόδιων Δήμων αλλά και των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στις παραλίες.

Ο Δήμος Ρεθύμνης έχει υπάρξει σημαντικός υποστηρικτής στην προσπάθεια του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας στην Κρήτη, τα βήματα όμως που πρέπει να γίνουν είναι ακόμα πολλά και σημαντικά. Το μέλλον της θαλάσσιας χελώνας στην Κρήτη είναι ακόμα ασταθές! Για τον λόγο αυτό η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων από τις επιχειρήσεις και το Δήμο, καθ’ όλη την διάρκεια της περιόδου ωοτοκίας και εκκόλαψης (Μάιος έως και Οκτώβριος κάθε έτους) πρέπει να εφαρμόζεται αυστηρά, συστηματικά και χωρίς διακρίσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης