Ο βάτραχος κατά τη διάρκεια της ζωής του παγιδεύει χιλιάδες έντομα με την κολλώδη γλώσσα του. Αν όμως προσπαθήσει να φάει ένα σκαθάρι Epomis είναι περισσότερο πιθανό να γίνει θήραμα παρά θηρευτής.

Τα εν λόγω σκαθάρια που ενδημούν στη Μέση Ανατολή, διακρίνονται σε δύο είδη – Epomis circumscriptus and Epomis dejeani- και είναι πολύ αποτελεσματικά στο να σκοτώνουν βατράχους, σαλαμάνδρες και άλλα αμφίβια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι προνύμφες τους δεν τρέφονται με τίποτα άλλο και έχουν σχεδόν απόλυτο ποσοστό επιτυχίας. Σαγηνεύουν το θήραμά τους κυματίζοντας τις κεραίες τους και το χτυπούν όταν τις πλησιάσει.
Όταν ο βάτραχος εκτοξεύει τη μακριά, κολλώδη γλώσσα του για να την παγιδεύσει, η προνύμφη ελίσσεται και αγκιστρώνεται στον επιτιθέμενο με τα σαγόνια της.

Είναι εντυπωσιακό ότι μένει προσκολλημένη στο αμφίβιο θύμα της και το τρώει ζωντανό. Αρχικά ρουφά τα σωματικά υγρά του θύματος και στη συνέχεια κατασπαράζει τις σάρκες μέχρι να μείνουν τα κόκκαλα.
Το ενήλικο σκαθάρι Epomis ακολουθεί πιο πλούσια δίαιτα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν κυνηγάει αμφίβια. Πηδάει στην πλάτη του θύματος και του καταφέρνει με χειρουργική ακρίβεια ένα δάγκωμα που το παραλύει, για να το φάει στη συνέχεια με την ησυχία του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή:econews
Eπιμέλεια:Χρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης