Ηφαιστειακές εκρήξεις απειλούν μία από τις μεγαλύτερες αποικίες πιγκουίνων

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2016, 16:30
Ηφαιστειακές εκρήξεις απειλούν μία από τις μεγαλύτερες αποικίες πιγκουίνων
Δύο ηφαίστεια που εκρήγνυνται ταυτόχρονα στο αρχιπέλαγος του Σάουθ Σάντουιτς έξω από την Ανταρκτική στέλνουν τέφρα σε μια από τις μεγαλύτερες αποικίες πιγκουίνων του κόσμου, η οποία φιλοξενεί πάνω από ένα εκατομμύριο πτηνά.

Έπειτα από σεισμό μεγέθους 7,2 βαθμών τον περασμένο μήνα, ερευνητές της βρετανικής αποστολής στην Ανταρκτική (BAS) επιβεβαίωσαν σε δορυφορικές εικόνες ότι δύο ηφαίστεια εκρήγνυνται στα βόρεια και τα νότια του αρχιπελάγους.

Το πρώτο βρίσκεται στο νησί Μπρίστολ και το δεύτερο είναι το Όρος Κέρι του νησιού Ζαβοντόφσκι, το οποίο εκρήγνυται από τον Μάρτιο του 2016.

Στους πρόποδες του ηφαιστείου βρίσκεται η μεγαλύτερη αποικία πιγκουίνων του είδους Pygoscelis antarctica, με ένα εκατομμύριο άτομα, καθώς και περίπου 180.000 πιγκουίνοι του είδους Eudyptes chrysolophus.

Η ηφαιστειακή τέφρα έχει καλύψει το ένα τρίτο έως το ένα δεύτερο του νησιού, και οι πιγκουίνοι δεν μπορούν να φύγουν καθώς βρίσκονται στη μέση της περιόδου κατά την οποία αλλάζουν φτέρωμα.

Όπως δήλωσε ο Δρ Πίτερ Φρέτγουελ, γεωγράφος της BAS, δύο ερευνητικές αποστολές προγραμματίζεται να ταξιδέψουν στην περιοχή αργότερα φέτος για να εκτιμήσουν τις επιπτώσεις στους πιγκουίνους.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2016, 16:31