Απορρίπτει η ΡΑΕ την αναστολή αδειοδότησης για τα φωτοβολταϊκά

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 1 Φεβρουαρίου 2011, 16:08
Απορρίπτει η ΡΑΕ την αναστολή αδειοδότησης για τα φωτοβολταϊκά
Κορεσμένες περιοχές για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών θεωρούνται μόνον τα διασυνδεδεμένα νησιά (περιλαμβανομένης της Εύβοιας) και μόνον για ισχύ σταθμού άνω των 150 KW, αναφέρει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) σε σημερινή ανακοίνωση.

Η ΡΑΕ απαντά με τη σημερινή ανακοίνωση σε πρόσφατη επιστολή της Δ.Ε.Η. που ζήτησε να χαρακτηριστούν κορεσμένα τα δίκτυα 16 νομών της χώρας (Βοιωτίας, Καρδίτσας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Ξάνθης, Φλώρινας, Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Πρέβεζας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας και Λακωνίας) και να σταματήσει η υποβολή αιτήσεων για σύνδεση νέων μονάδων στους νομούς αυτούς.

Στην ανακοίνωσή της η ΡΑΕ σημειώνει ότι σύμφωνα με τον νόμο οι περιοχές με κορεσμένα δίκτυα και η δυνατότητα απορρόφησης ισχύος σε αυτές διαπιστώνονται με απόφαση της ΡΑΕ, που εκδίδεται μετά από εισήγηση του αρμόδιου διαχειριστή και ότι η Δ.Ε.Η. έχει ζητήσει προθεσμία ως το τέλος Ιανουαρίου για να υποβάλει την εισήγησή της ως προς το ζήτημα αυτό.

Η Ρυθμιστική Αρχή σημειώνει ακόμη ότι:

-Η ΡΑΕ θα διαμορφώσει συνολική άποψη σε σχέση με τα θέματα σύνδεσης και κορεσμού στο διασυνδεδεμένο δίκτυο, μετά την υποβολή της εισήγησης της Δ.Ε.Η..

-Μέχρι την έκδοση απόφασης κορεσμού από τη ΡΑΕ ή απόφασης αναστολής αδειοδότησης από την υπουργό Περιβάλλοντος, δεν μπορεί να αναστέλλεται ή να κωλύεται η αδειοδοτική διαδικασία φωτοβολταϊκών σταθμών, τόσο αυτών αρμοδιότητος ΡΑΕ (για μονάδες ισχύος μεγαλύτερης του 1 MW), όσο και αυτών αρμοδιότητος Δ.Ε.Η. (μέχρι 1 MW).

Η ΡΑΕ αναγγέλλει, επίσης, ότι στο δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2011 θα διοργανώσει δημόσια διαβούλευση για τα θέματα συνδέσεων στο Δίκτυο Διανομής, ώστε να δοθεί η δυνατότητα διατύπωσης αναλυτικών απόψεων από όλους τους ενδιαφερόμενους.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 1 Φεβρουαρίου 2011, 16:50