Αριθμός ρεκόρ: 470 φάλαινες-πιλότοι έχουν εξοκείλει στις ακτές της Τασμανίας

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020, 10:28
Αριθμός ρεκόρ: 470 φάλαινες-πιλότοι έχουν εξοκείλει στις ακτές της Τασμανίας

Οι διασώστες επιδίδονται σε μια κούρσα ενάντια στον χρόνο σήμερα για να απελευθερώσουν εκατοντάδες φάλαινες-πιλότους που έχουν εξοκείλει στις ακτές του νησιού Τασμανία στην Αυστραλία, με περισσότερα από τα μισά από τα 470 κήτη να εκτιμάται ότι έχουν ήδη πεθάνει.

Από τη Δευτέρα περίπου 470 φάλαινες-πιλότοι έχουν εντοπιστεί σε απομονωμένες δυτικές ακτές της Τασμανίας. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό φαλαινών που έχουν εξοκείλει ποτέ. Αρχικά 270 κήτη εντοπίστηκαν τη Δευτέρα σε μια περιοχή που είναι προσβάσιμη μόνο μέσω θαλάσσης, ενώ σήμερα στη διάρκεια αναγνωριστικών πτήσεων στην περιοχή εντοπίστηκαν άλλες 200 φάλαινες.

Οι διασώστες έχουν ξεκινήσει μια τεράστια επιχείρηση για να σώσουν τα ζώα. Την Τρίτη κατάφεραν να σπρώξουν στη θάλασσα 25 φάλαινες, όμως αξιωματούχοι επισήμαναν ότι κάποιες από αυτές εξόκειλαν ξανά λόγω της παλίρροιας.

Ο διευθυντής φυσικών πάρκων της Τασμανίας Νικ Ντέκα επισήμανε σήμερα ότι τα περισσότερα από τα κήτη που εντοπίστηκαν νωρίτερα μέσα στην ημέρα είναι νεκρά. «Ένα πλοίο έφτασε στο σημείο πριν λίγο. Όλα τα κήτη είναι νεκρά» δήλωσε.

«Δεν βρισκόμαστε στο σημείο να σκεφτόμαστε την ευθανασία (…) όμως είναι πάντα κάτι που έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας» σχολίασε ο Κρις Κράλιον, βιολόγος που εργάζεται για την κυβέρνηση της Τασμανίας. «Εξακολουθούμε να ελπίζουμε» πρόσθεσε.

Μια ομάδα 65 εργαζομένων σε εθνικά πάρκα, εθελοντών και αλιέων εξετάζει τις φάλαινες πιλότους, ένα είδος που μπορεί να φτάσει τα 7 μέτρα μήκος και τους 3 τόνους βάρος, για να εντοπίσει αυτές που είναι πιο πιθανό να επιβιώσουν.

Προκειμένου να βοηθήσουν τα κήτη να ξαναβγούν στη θάλασσα, τέσσερις ή πέντε άνθρωποι μπαίνουν μέχρι τη μέση τους στα παγωμένα νερά για να τοποθετήσουν σχοινιά γύρω από τις φάλαινες ώστε να μπορέσουν βάρκες να τις οδηγήσουν έξω από τον κόλπο στον οποίο βρίσκονται.

«Σήμερα το πρωί, βάσει των εκτιμήσεών μας, 50 με 70 φάλαινες είναι μάλλον ακόμη ζωντανές» σημείωσε ο Ντέκα και διευκρίνισε: «Οπότε επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας σε αυτά τα ζώα».

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν για ποιον λόγο οι φάλαινες, που ταξιδεύουν σε ομάδες, μερικές φορές εξοκείλουν, όμως γνωρίζουν ότι ακολουθούν έναν αρχηγό και πως συγκεντρώνονται γύρω από μια φάλαινα που έχει τραυματιστεί ή αντιμετωπίζει προβλήματα.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020, 10:44