Σημαντική πρόοδο στον τομέα της διαχείρισης των νοσοκομειακών αποβλήτων στη χώρα μας διαπιστώνουν οι επιστήμονες, ενώ την ίδια στιγμή εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τη διακίνηση των επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων. Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο των εργασιών του 2ου διεθνούς συνεδρίου με θέμα τη διαχείριση των επικίνδυνων και βιομηχανικών αποβλήτων που πραγματοποιείται από σήμερα στα Χανιά.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ευάγγελο Γιδαράκο, τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας μας συμμορφώνονται σταδιακά στις διεθνείς επιταγές για τη διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων και πλέον διαθέτουν αδειοδοτημένους και εγκεκριμένους κλιβάνους . «Πιστεύω, όσον αφορά τα ιατρικά απόβλητα, ότι έχουμε βάλει το νερό στο αυλάκι. Λόγω της άσχημης εμπειρίας των τελευταίων ετών, ο νομοθέτης και η Πολιτεία άρχισε να κάνει τους απαραίτητους ελέγχους οι οποίοι έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και καιρό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό που ωστόσο εξακολουθεί να προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα διεθνώς είναι το θέμα της διακίνησης και επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων.

«Έχουμε άσχημη εμπειρία, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το γεγονός ότι πολλά από αυτά τα επικίνδυνα απόβλητα την τελευταία δεκαετία είχαν εξαχθεί σε χώρες του τρίτου κόσμου, οι οποίες όπως όλοι γνωρίζουμε κάθε άλλο παρά την απαραίτητη τεχνολογία έχουν για να επεξεργαστούν τέτοιου είδους απόβλητα» υπογράμμισε ο κ. Γιδαράκος.

Στη διάρκεια του συνεδρίου έγινε αναφορά στο τραγικό περιστατικό που συνέβη στην Ουγγαρία, όπου τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 110 τραυματίστηκαν από διαρροή επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων. Ο διευθυντής του εργαστηρίου επικίνδυνων αποβλήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθηγητής κ. Γιδαράκος, τόνισε, ότι «σε κάθε διαρροή όπου και να υπάρχει, το πρώτο που θα προκύψει είναι το πρόβλημα του υδροφόρου ορίζοντα και φυσικά του χώματος με το οποίο θα έρθει σε επαφή η συγκεκριμένη ουσία ή το μείγμα των ουσιών αυτών. Το θέμα αυτό που δημιουργήθηκε στην Ουγγαρία μπορεί να δημιουργηθεί σε κάθε χώρα που δεν κοντρολάρει καν τις απαραίτητες μονάδες που φέρουν τέτοιου είδους απόβλητα γι’ αυτό και θέλει ιδιαίτερη προσοχή» υποστήριξε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εργασίες του 2ου διεθνούς συνεδρίου για τη διαχείριση των επικίνδυνων και βιομηχανικών αποβλήτων θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης