Απίστευτες εικόνες κατέγραψε φωτογραφικός φακός στον Ζωολογικό Κήπο της Μεντόζα στην Αργεντινή, όπου συνεχίζεται το δράμα που βιώνει μια πολική αρκούδα.

Ο Αρτούρο έχασε τη σύντροφό του τον Μάιο του 2012 και έκτοτε η διάθεσή του μόνο καλή δεν είναι. Ορισμένοι περιβαλλοντολόγοι κάνουν λόγο ακόμα και για… κατάθλιψη του άγριου ζώου, το οποίο τις τελευταίες εβδομάδες έχει να αντιμετωπίσει και τις υψηλές θερμοκρασίες (40 βαθμοί Κελσίου) που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Dailymail, ο 29χρονος Αρτούρο συνεχίζει να παρουσιάζει παράξενη συμπεριφορά, όπως το να βάζει τη μουσούδα του ανάμεσα στα δύο μπροστινά άκρα, να δείχνει τα δόντια του, να σουφρώνει τη μύτη του και να μην έχει διάθεση να κάνει τίποτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλοί επισκέπτες του Ζωολογικού Κήπου παραμένουν αρκετή ώρα μπροστά από την εγκατάσταση όπου ζει ο Αρτούρο, την ίδια στιγμή που εγχώρια ΜΜΕ τον αποκαλούν το «πιο λυπημένο ζώο του πλανήτη». Εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων έχουν επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί και για τις συνθήκες διαβίωσης της πολικής αρκούδας, καθώς η μόνη πρόσβασή της στο νερό είναι μια πισίνα βάθους μόλις 50 εκατοστών.

«Βιώνει απίστευτο στρες. Είναι λες και ζει μέσα στην έρημο με μόνη συντροφιά μια πισίνα. Ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει πως ο Αρτούρο τρελαίνεται» εξηγεί η Φερνάντα Άρεντσεν, καθηγήτρια Πανεπιστημίου στην πόλη Γουίνιπεγκ του Καναδά, η οποία έστειλε γράμμα στην πρόεδρο της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ και στην καναδική πρεσβεία στο Μπουένος Άιρες, ζητώντας την άμεση μεταφορά του Αρτούρο σε άλλο χώρο.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, οι υπεύθυνοι του Ζωολογικού Κήπου είχαν ματαιώσει πριν από πέντε μήνες προσπάθεια ακτιβιστών για τη μεταφορά του Αρτούρο σε Διεθνές Κέντρο για την Προστασία και τη Διατήρηση της Πολιτικής Αρκούδας στον Καναδά. Τότε, ο διευθυντής της εγκατάστασης είχε δικαιολογήσει την εξέλιξη αυτή λέγοντας πως ο Αρτούρο δεν θα επιβίωνε από το διήμερο ταξίδι.

Η πολική αρκούδα ζει στον Ζωολογικό Κήπο τις τελευταίες δύο δεκαετίες και τρέφεται καθημερινά με 15 κιλά κρεας, άφθονα λαχανικά και φρούτα, ενώ έχει ιδιαίτερη αδυναμία στο μέλι. Η συγκεκριμένη υπόθεση έχει προκαλέσει αίσθηση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της Αργεντινής. Ήδη η Greenpeace έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 160.000 υπογραφές για τη μεταφορά του άγριου ζώου σε εγκαταστάσεις της πόλης Γουίνιπεγκ (Καναδάς), όπου επικρατούν χαμηλότερες θερμοκρασίες και οι συνθήκες διαβίωσης πλησιάζουν περισσότερο στο φυσικό του περιβάλλον (Βόρειος Πόλος).

Μάλιστα, αρκετοί είναι εκείνοι που συνεχίζουν να πιστεύουν ότι ο Αρτούρο (Αρθούρος στα ελληνικά) πρέπει να φύγει άμεσα από τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, από τη στιγμή που δεν βρίσκεται και αντικαταστάτης της Μπελούζα. Ανάμεσα στους υποστηρικτές αυτής της άποψης είναι και η διάσημη τραγουδίστρια Cher, η οποία έγραψε μεταξύ άλλων στο Twitter της: «Μην κλαις για εκείνον Αργεντινή. Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερτ τα χέρια σου είναι βαμμένα με αίμα, όταν ο Αρτούρο πεθάνει».

Ο Αρτούρο ζυγίζει 400 κιλά και γεννήθηκε στις ΗΠΑ το 1985. Έφθασε στη Μεντόζα, μια πόλη 120.000 κατοίκων στους πρόποδες των Άνδεων, το 1993. Είναι η τελευταία πολική αρκούδα σε αιχμαλωσία στην Αργεντινή.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:
Η τελευταία πολική αρκούδα της Αφρικής, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου 2014, 04:01

Η νικητήρια φωτογραφία του «National Geographic» για το 2013, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2013, 12:16

Νορβηγία: Ανησυχία για τον θάνατο πολικής αρκούδας από την πείνα, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 6 Αυγούστου 2013, 23:53  

Γερμανία: Τούρτα γενεθλίων για πολική αρκούδα, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 5 Ιανουαρίου 2013, 07:35

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης