Μείζον ζήτημα αποτελεί για την πόλη του Βόλου το θέμα της αέριας ρύπανσης, μετά και τα αρνητικά ρεκόρ που κατέγραψαν στις αρχές του 2012 οι Σταθμοί Μέτρησης Αέριας Ρύπανσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με αποκορύφωμα στις 2 Ιανουαρίου, οπότε τα μικροσωματίδια είχαν φτάσει τα 510 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, όταν το επιτρεπτό όριο είναι μόλις 50.

Η βεβαρημένη από αιωρούμενα σωματίδια ατμόσφαιρα συνέχισε να υφίσταται και τις επόμενες ημέρες, έχοντας μια μικρή κάμψη την τελευταία εβδομάδα. Ωστόσο, τα υψηλά επίπεδα μικροσωματιδίων «επέστρεψαν» στην ατμόσφαιρα της πόλης και άγγιξαν τα 242 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, ο Σταθμός Μέτρησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που βρίσκεται στο κτήριο Παπαστράτος έδειξε χθες λίγο μετά τις 19.00 πως στην ατμόσφαιρα εκείνη τη στιγμή υπήρχαν 242 μικρογραμμάρια ΡΜ10 ανά κυβικό μέτρο αέρα, ενώ οι υπερβάσεις δεν σταμάτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια του απογεύματος αλλά και τις βραδινές ώρες.

Υπερβάσεις όμως κατέγραψε και ο Σταθμός Μέτρησης στο Πεδίον του Άρεως, ο οποίος στις 20.49 κατέγραψε τη μεγαλύτερη τιμή σε ΡΜ10, που ήταν 146 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, ενώ ο μέσος όρος των ΡΜ10 ανήλθε στα 84 μικρογραμμάρια.

Αυξημένα ποσοστά αιωρούμενων σωματιδίων κατέγραψε και ο Σταθμός Μέτρησης που είναι εγκατεστημένος στο Φυτόκο. Στις 19.14 το απόγευμα κατέγραψε υπέρβαση της τάξης των 95 μικροσωματιδίων ανά κυβικό μέτρο αέρα, ενώ η τάση ήταν αυξητική τις βραδινές ώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: taxydromos
Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης