Διίστανται οι απόψεις των Ρώσων επιστημόνων για την προέλευση και τη φύση του φετινού πρωτοφανούς καύσωνα, ο οποίος διαρκεί ήδη περί τους δύο μήνες στην κεντρική χώρα και στάθηκε η βασική αιτία για την τεράστια οικολογική καταστροφή από τις εκτεταμένες πυρκαγιές, που συνεχίζουν να μαίνονται, έστω και σε διαρκώς μικρότερη έκταση.

Ο καύσωνας που με τα σημερινά μετεωρολογικά δεδομένα δεν θεωρείται φυσιολογικός, μπορεί να γίνει κανόνας προς το 2070, αν η ανθρωπότητα δεν καταβάλλει προσπάθειες να μειώσει τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με τον επικεφαλής του κλιματικού προγράμματος του Παγκόσμιου Ταμείου για την Άγρια Φύση (WWF) στη Ρωσία, Αλεξέι Κακόριν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η πιο μακρά περίοδος ακραίου καύσωνα είχε καταγραφεί στη Ρωσία το 1936 και είχε διάρκεια τριών εβδομάδων και έκτοτε ποτέ κάτι παρόμοιο δεν είχε διαρκέσει περισσότερο από έναν μήνα» δήλωσε ο Κακόριν στον ραδιοσταθμό του ΟΗΕ.

«Βέβαια, μεγαλύτερης έντασης καύσωνες θα μπορούσαν να αρχίσουν να συμβαίνουν και πολύ νωρίτερα από το 2070, αν δεν βγάλουμε εγκαίρως τα συμπεράσματά μας, καθώς ήδη είναι μετρήσιμο το φαινόμενο της αύξησης διαφόρων επικίνδυνων μετεωρολογικών φαινομένων, όπως για παράδειγμα τα κύματα ψύχους ή καύσωνα. Αν σήμερα συμβαίνει στη Ρωσία ένα τέτοιο επικίνδυνο φαινόμενο την ημέρα, τότε σε 15 χρόνια ενδεχομένως να συμβαίνουν ήδη δύο ημερησίως» κατέληξε ο Κακόριν.

Διαφορετικές είναι οι εκτιμήσεις του ακαδημαϊκού και συμβούλου του Ινστιτούτου παρακολούθησης των κλιματικών και οικολογικών συστημάτων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Μιχαήλ Καμπάνοφ, που εδρεύει στο Τομσκ της Σιβηρίας. Ο Καμπάνοφ θεωρεί ότι οι επιστήμονες έχουν ακόμη να μελετήσουν εάν οι κλιματικές αλλαγές που συζητάμε αφορούν στην παγκόσμια υπερθέρμανση ή πρόκειται απλώς για προσωρινές διακυμάνσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ερώτημα τώρα, κατά τον Καμπάνοφ, είναι να εντοπισθεί σε ποιο βαθμό ο ανθρωπογενής παράγοντας απορρύθμισε και άλλαξε αυτές τις διακυμάνσεις, σημείο για το οποίο διαλέγονται και διαφωνούν οι επιστήμονες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης