Σε λίγες μέρες αρχίζει στην Ιαπωνία η κρίσιμη δίκη των ακτιβιστών Γιουνίτσι και Τόρου που αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης 3 -10 χρόνια επειδή αποκάλυψαν σκάνδαλο για λαθρεμπόριο κρέατος φάλαινας εντός του ιαπωνικού φαλαινοθηρικού προγράμματος. Τώρα, ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών δίνει νέα διάσταση στην υπόθεση, αφού κατηγορεί την ιαπωνική Κυβέρνηση ότι συλλαμβάνοντας τους δύο ακτιβιστές της Greenpeace καταπάτησε βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η ελευθερία του λόγου.

Οι Γιουνίτσι Σάτο και Τόρου Σουζούκι, γνωστοί και ως «Tokyo 2», εδώ και 18 μήνες δίνουν μάχη για την ελευθερία τους, αντιμετωπίζοντας ποινή φυλάκισης 3-10 χρόνια λόγω της εμπλοκής τους στην αποκάλυψη σκανδάλου για λαθρεμπόριο κρέατος φάλαινας εντός του ιαπωνικού φαλαινοθηρικού προγράμματος. Οι δύο ακτιβιστές της Greenpeace απέδειξαν ότι μέλη του πληρώματος έπαιρναν, σαν προσωπικές αποσκευές, κουτιά που περιείχαν τα καλύτερα κομμάτια κρέατος φάλαινας και τα διακινούσαν λαθραία στην αγορά. Οι Γιουνίτσι και Τόρου απέκτησαν ένα από αυτά τα κουτιά και το παρέδωσαν στην Εισαγγελία. Αντί όμως οι ιαπωνικές αρχές να ξεκινήσουν μια εκτενή έρευνα γύρω από το φαλαινοθηρικό πρόγραμμα, συνέλαβαν στους δύο ακτιβιστές!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, οι δύο Ιάπωνες έπραξαν για το κοινό καλό και είχαν σαν κίνητρο την αποκάλυψη της κατάχρησης των χρημάτων των φορολογούμενων πολιτών που χρηματοδοτούν το φαλαινοθηρικό πρόγραμμα δε σεβάστηκε το δικαίωμα των δυο περιβαλλοντικών ακτιβιστών να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους και να συμμετέχουν χωρίς εκφοβισμό ή παρενόχληση σε ειρηνικές δράσεις, φυλακίζοντάς τους αυθαίρετα και αδικαιολόγητα. Οι δύο ακτιβιστές παρέμειναν 23 μέρες υπό κράτηση χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ενώ τους απαγορεύτηκε να έρθουν σε επαφή με μέλη της οργάνωσης. Ταυτόχρονα, η αστυνομία εισέβαλε σε σπίτια υπαλλήλων της Greenpeace και στο γραφείο της οργάνωσης στο Τόκιο, κατάσχοντας υπολογιστές και αρχεία.

Οι Γιουνίτσι και Τόρου αναμένουν την έναρξη της δίκης τους στις 15 Φεβρουαρίου, μια διαδικασία που μπορεί να κρατήσει έως και έξι μήνες, ενώ ο Διευθυντής της Διεθνούς Greenpeace, Κούμι Ναϊντού, σχεδιάζει να ταξιδέψει στην Ιαπωνία για να παρακολουθήσει τη δίκη από κοντά και να στηρίξει τους δύο ακτιβιστές. «Θα ταξιδέψω στην Ιαπωνία αυτή την εβδομάδα για να παρακολουθήσω τη δίκη των Γιουνίτσι Σάτο και Τόρου Σουζούκι. Δε διακυβεύεται μόνο η ελευθερία τους, αλλά και το θεμελιώδες και αναφαίρετο δικαίωμα της ειρηνικής έρευνας και αποκάλυψης της διαφθοράς, της πρόκλησης και της αμφισβήτησης της εξουσίας χωρίς το φόβο αντεκδίκησης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης