Δούρου: «Τα Κύθηρα δίνουν το παράδειγμα της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων»

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2018, 15:27
Δούρου: «Τα Κύθηρα δίνουν το παράδειγμα της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων»
«Τα Κύθηρα δίνουν το παράδειγμα της ορθολογικής, κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά δίκαιης και χρηστής διαχείρισης των απορριμμάτων», τόνισε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, κατά την επίσκεψή της στο νησί προκειμένου να ενημερωθεί για τα υπό εξέλιξη έργα που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής και ιδιαίτερα για την κατασκευή του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).

Η Ρένα Δούρου εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πορεία αποπεράτωσης του συγκεκριμένου έργου με το οποίο, όπως επεσήμανε, «διασφαλίζεται η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί για τουλάχιστον 30 χρόνια». Επίσης η περιφερειάρχης χαρακτήρισε σημαντικό πλεονέκτημα για τη χώρα και την αποκατάσταση των 2 ΧΑΔΑ (Κυθήρων και Αντικυθήρων) για τους οποίους η Ελλάδα πλήρωνε 320.000 ευρώ πρόστιμο ετησίως (80.000 ευρώ/ΧΑΔΑ/εξάμηνο)

Αναφερόμενη στο έργο του ΧΥΤΥ σημείωσε ότι πρόκειται για έργο του ΠΕΠ Αττικής που εντάχθηκε το 2015, ουσιαστικά όμως ξεκίνησε το 2017 διότι υπήρξαν δικαστικές προσφυγές κατά τη διαγωνιστική διαδικασία. Σημείωσε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός μαζί με τα υπό έργα ανέρχεται στα 7,65 εκατ. ευρώ και αφορά την κατασκευή 2 υπερσύγχρονων Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στα Κύθηρα αλλά και στα απομακρυσμένα Αντικύθηρα.

Την περιφερειάρχη συνόδευσαν στα Κύθηρα ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Χατζηπέρος, η αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Αφροδίτη Μπιζά, ο προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχειριστικού του ΠΕΠ Αττικής Δημήτρης Δρόσης και ο δήμαρχος Ευστράτιος Χαρχαλάκης.

Όσον αφορά τις εργασίες στα Κύθηρα, όπως τόνισε ο δήμαρχος, έχει ολοκληρωθεί η σύνδεση του χώρου με τη ΔΕΗ, η περίφραξη, η περιμετρική και η εσωτερική τάφρος ομβρίων, το κυρίως κύτταρο και σειρά άλλων εργασιών, ενώ ήδη κατασκευάζονται και τα κτίρια.

Η πλήρης λειτουργία του χώρου προβλέπεται για το τέλος του 2019, ενώ ο χώρος μετά την ολοκλήρωσή του θα αποτελεί δημοτική υποδομή την οποία όμως θα διαχειρίζεται κατά το νόμο ο ΕΔΣΝΑ.

Αναφορικά με τα υπό έργα, η κ. Μπιζά ανέφερε ότι τον περασμένο μήνα δημοπρατήθηκε η προμήθεια 2 νέων απορριμματοφόρων, φορτωτή, μονάδας κομποστοποίησης κ.λπ., ενώ υπήρξε ανάδοχος για τα απορριμματοφόρα (για τις υπόλοιπες προμήθειες θα πρέπει να επαναληφθεί ο διαγωνισμός).

Σύμφωνα με τους ανωτέρω αρμόδιους παράγοντες, πρόκειται για ένα πρότυπο έργο, καθώς ο χώρος του ΧΥΤΥ βρίσκεται σε σημείο που δεν ενοχλεί ούτε αισθητικά, ούτε οπτικά, σε απομακρυσμένη περιοχή εντελώς μακριά από οικισμούς και άλλα σημεία ενδιαφέροντος. Με βάση τη μελέτη διασφαλίζεται η διαχείριση των απορριμμάτων για την επόμενη 30ετία. Ήδη τα Κύθηρα θεωρούνται ένα από τα πλέον καθαρά νησιά στην Ευρώπη. Ο κ. Χαρχαλάκης επισήμανε ότι ο δήμος καταβάλλει τεράστια προσπάθεια στον τομέα της αποκομιδής η οποία θα βελτιωθεί με την πρόσληψη του μόνιμου προσωπικού ανταποδοτικών υπηρεσιών.

Από την πλευρά του ο κ. Δρόσης σημείωσε ότι οι μελέτες επί των οποίων εκτελείται το έργο είχαν εκπονηθεί σε διάφορες φάσεις μέχρι το 2014. Έχουν πολλές ελλείψεις και ορισμένα λάθη. Ήδη έχει ζητηθεί η σύναψη συμπληρωματικής σύμβασης για το έργο με στόχο να τοποθετηθεί μεγαλύτερης ισχύος σύστημα πυρασφάλειας και κυρίως χώρος για ογκώδη και αδρανή υλικά, που σήμερα δεν προβλέπεται.

Με την ολοκλήρωση της περιήγησης στο χώρο του έργου στην περιοχή «Λαχνός» ακολούθησε συνεδρίαση του ΔΣ στο δημαρχείο Κυθήρων και λεπτομερής ενημέρωση για την πορεία των λοιπών έργων που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής. Στο πλαίσιο της συνεδρίασης που έγινε παρουσία της περιφερειάρχη, του διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Μ. Πλειώνη και του δημάρχου Ευστ. Χαρχαλάκη υπογράφηκε συμφωνητικό παραχώρησης 36 στρεμμάτων από την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας προς το Εθνικό Αστεροσκοπείο για τη σύσταση του Παρατηρητηρίου Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής στα Αντικύθηρα ένα έργο κρίσιμης σημασίας για την έρευνα στον τομέα αυτό, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2018, 15:29