Οκτώ χώρες της Ε.Ε ζητούν περαιτέρω μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2019, 10:50
Οκτώ χώρες της Ε.Ε ζητούν περαιτέρω μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

Την περαιτέρω μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ζητούν οκτώ χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον νέο Ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, Φρανς Τίμερμανς.

Συγκεκριμένα, ζητούν να αυξηθεί στο 55% από το 40% που είναι σήμερα ο στόχος της Ένωσης για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030.

Οι υπουργοί Περιβάλλοντος της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Λετονίας, της Σουηδίας και άλλων τεσσάρων χωρών της Ε.Ε. παρουσίασαν το αίτημά τους σε επιστολή, η οποία έχει περιέλθει στην κατοχή του Reuters εν όψει της ακρόασης σήμερα του Τίμερμανς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο θα εγκρίνει τον διορισμό του.

Αν και υπάρχει ευρεία, αν όχι ομόφωνη, στήριξη στον στόχο της Ε.Ε. να είναι κλιματικά ουδέτερη έως το 2050, υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των κρατών-μελών για το πόση πρόοδος θα πρέπει να έχει επιτευχθεί μέχρι το 2030. Το 2018 οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. συμφώνησαν να μειώσουν κατά 40% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, έναν στόχο που πολλοί έχουν επικρίνει ως όχι αρκετά φιλόδοξο.

Η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει ήδη ζητήσει από τον Τίμερμανς, που θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της περιβαλλοντικής προστασίας και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, να αυξήσει τον στόχο της Ε.Ε. για το 2030 από το 40% «τουλάχιστον» στο 50%.

Η Γερμανία, όπου η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει μιλήσει υπέρ του στόχου του 55%, δεν υπέγραψε την επιστολή.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2019, 11:02