Διαφωνία σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των υδάτων της λίμνης Βεγορίτιδας έχει προκύψει μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, την περασμένη εβδομάδα, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω της ανόδου της στάθμης της λίμνης και του κινδύνου πλημμυρών για παρακείμενες ιδιοκτησίες και αγροτικές εκτάσεις.

Μετά τη σύσκεψη είχε γίνει γνωστό, ότι με απόφαση των δυο Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειακών Ενοτήτων Φλώρινας και Πέλλας, η παροχέτευση νερού προς τον Άγρα και την Τάφρο 66 θα γίνεται με ελεγχόμενη ροή από τη ΔΕΗ (με έλεγχο του θηροφράγματος Άρνισσας).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι η ροή θα γίνεται μέχρι τα δύο Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας αποφασίσουν να διακόψουν την τροφοδοσία προς την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, για λόγους πολιτικής προστασίας.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Δήμου Έδεσσας, ο δήμαρχος Δημήτρης Γιάννου εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την παραπάνω απόφαση, καθώς με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχει εκδοθεί ψήφισμα που απαιτεί τη διακοπή της εκτροπής του νερού της λίμνης Βεγορίτιδας.

Παράλληλα, ζήτησε από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες να αναλάβουν και την ευθύνη από τυχόν πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή του Άγρα και των Βρυτών, αλλά και στη Σκύδρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια, ο δήμαρχος συναντήθηκε με τους επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, οι οποίοι ζήτησαν να παραμείνει η θέση του Δήμου, όπως υιοθετήθηκε με το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με τη διαχείριση των υδάτων της λίμνης Βεγορίτιδας με σεβασμό στο περιβάλλον και την αειφορία.

«Η απόφαση των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειακών Ενοτήτων Φλώρινας και Πέλλας πρέπει να εφαρμοστεί. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά» σχολίασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Ανταγωνιστικότητας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Θεοφάνης Παπάς σχολιάζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «είναι λογικό και εύλογο ο καθένας να μην θέλει να δημιουργηθούν προβλήματα στην περιοχή του, όμως η διαχείριση των υδάτων είναι ένα συνολικό θέμα που ξεπερνά τα όρια κάθε περιοχής».

Επιπλέον επικαλείται τα στοιχεία της ΔΕΗ για τις ποσότητες του νερού που μπορεί να διαχειριστεί και αναφέρει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε αναμονή του γενικότερου σχεδιασμού για το ανώτατο όριο στάθμης της λίμνης Βεγορίτιδας και τη διαχείριση των λιμνών της περιοχής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης