Τριήμερο εκδηλώσεων με θέμα το Περιβάλλον και την ευαισθητοποίηση των πολιτών διοργάνωσε η Κοινότητα Παλαιάς Φώκαιας, με αφορμή το κλείσιμο της ρυπογόνου χωματερής που λειτουργούσε επί 32 συνεχή χρόνια.

Οι εκδηλώσεις, με τη συνεργασία του κρατικού οργανισμού «Έργο Πολιτών», στα πλαίσια του προγράμματος «Ελλάδα, το σπίτι μας», ξεκίνησαν την Παρασκευή 27 Ιουνίου και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 29 Ιουνίου 2008, στο Λιμάνι της Παλαιάς Φώκαιας, 50 μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, στο δρόμο για το Σούνιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δίπλα στη θάλασσα περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς παρουσίασαν για τρεις μέρες τις δράσεις και τα προγράμματά τους για το Περιβάλλον.

Συμμετείχαν:  Μεσόγειος SOS, Ελλάδα Καθαρή, ΑΡΧΕΛΩΝ, ΜΟΜ, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΕCOWEEK, ECOCITY, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, Ηράκλεια Ένωση Αττικής – Ε.Σ.Ε.Ν. Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Ναυαγοσωστών – ΠΑ.Κ.Ο.Ε. – ΦΙΛΥΡΑ  – MEDASSET και το  Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαυρίου.

«Είναι η πρώτη φορά, που δίνεται η ευκαιρία στους  πολίτες της Παλαιάς Φώκαιας αλλά και της ευρύτερης περιοχής να γνωρίσουν από κοντά τις οργανώσεις και τους εθελοντές που καταβάλουν τεράστιες προσπάθειες για την προστασία του περιβάλλοντος. Φιλοδοξία μας είναι η προσπάθεια αυτή να γίνει θεσμός και να επαναλαμβάνεται στον τόπο μας κάθε χρόνο» τονίζει  στη zougla.gr ο Πρόεδρος της Κοινότητας Παλαιάς Φώκαιας, κ. Μανώλης Τσαλικίδης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος μετά από την συγκινητική προσπάθεια του Προέδρου της Κοινότητας όσο και των πολιτών και οι δύο παραλίες της Παλαιάς Φώκαιας αποτελούν ιδανικό προορισμό για τους λουόμενους. «Ο αγώνας για τις καθαρές παραλίες, όπως καταγράφονται και από τα φετινά αποτελέσματα του ΠΑ.Κ.Ο.Ε. ότι είναι καθαρές για μας, είναι συνεχής, δε σημαίνει ότι εφησυχάζουμε, είμαστε από κοντά και σε συνεργασία με τον κόσμο», τονίζει ο κ. Μανώλης Τσαλικίδης.

Όσον αφορά στις παραλίες της Παλαιάς Φώκαιας που πέρσι ήταν στις ακατάλληλες ακτές, σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΠΑ.Κ.Ο.Ε, φέτος διευκρινίζουμε ότι είναι στις κατάλληλες προς κολύμβηση παραλίες.

Στο μεταξύ, νέες ακατάλληλες ακτές, αυτή την φορά στην περιοχή της Σαλαμίνας κατέδειξε το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών.

Στη δειγματοληψία που πραγματοποίησε επιστημονικό συνεργείο του ΠΑ.Κ.Ο.Ε για την ποιότητα των θαλασσινών νερών σε διάφορες περιοχές κολύμβησης στη Σαλαμίνα, διαπιστώθηκε ότι πέντε περιοχές είναι μολυσμένες με αριθμό παθογόνων κολοβακτηριδίων δέκα φορές πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο.

Οι περιοχές αυτές είναι: ΚΑΚΗ ΒΙΓΛΑ (ΝΤΑΚΑ), ΑΙΑΝΤΙΟ, πριν από τη ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ, ΨΙΛΗ ΑΜΜΟΣ και τα ΒΑΣΙΛΙΚΑ.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης