Ποιο είναι το νούμερο 1 απόβλητο στον κόσμο και ίσως η μεγαλύτερη απειλή των ελληνικών θαλασσών; Πριν βιαστείτε να απαντήσετε, κοιτάξτε γύρω σας, στις πόλεις, τα δάση αλλά και τις παραλίες, και διαπιστώστε μόνοι σας την απάντηση: Οι γόπες των τσιγάρων!

Κι αυτό διότι τα κατάλοιπα των αποτσίγαρων αποτελούν:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τεράστιο πρόβλημα παγκοσμίως: Κάθε χρόνο αφήνονται στο περιβάλλον 4,5 τρισεκατομμύρια γόπες που αντιστοιχούν σε 765.000 τόνους αποβλήτων. Οι Έλληνες καπνιστές «συμβάλλουν» σε αυτό το νούμερο κατά 21,9 δισεκατομμύρια γόπες, αφού πετάμε σε ακατάλληλα μέρη 60.000.000 γόπες κάθε μέρα!

Εστία μόλυνσης: Η γόπα εμπεριέχει το φίλτρο του τσιγάρου που αποτελείται από 12.000 πλαστικές ίνες και επεξεργασμένα φύλλα καπνού με χιλιάδες χημικές και τοξικές ουσίες. Ρυπαίνουν το έδαφος και τα ύδατα, ενώ χιλιάδες ζώα σε γη και θάλασσα κινδυνεύουν από την κατάποσή τους. 

Αιτία υποβάθμισης των παραλιών: Πρόκειται για το νούμερο 1 απόβλητο στις παραλίες (40%), ξεπερνώντας κατά πολύ τα πλαστικά και τις σακούλες. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαχρονική απειλή: Πρέπει να περάσουν 12 ολόκληρα χρόνια για να διασπαστεί μια γόπα στη φύση! Και ο αριθμός τους γύρω μας αυξάνεται μέρα με τη μέρα…

Συν τοις άλλοις, για τον καθαρισμό αυτών των διάσπαρτων εστιών μόλυνσης, θα απαιτούνταν δισεκατομμύρια ευρώ παγκοσμίως. Όπως γίνεται έτσι αντιληπτό, το τσιγάρο εκτός από την τεράστια βλάβη στην υγεία, ρυπαίνει βαρύτατα το περιβάλλον και άλλα έμβια όντα του πλανήτη. 

Για αυτόν τον λόγο, η Alter Ego, κορυφαία εταιρεία ηλεκτρονικού τσιγάρου στην Ελλάδα και στην Κύπρο, μένοντας πιστή στον στρατηγικό στόχο της διαρκούς ενημέρωσης των καπνιστών για όλες τις αρνητικές πτυχές του καπνίσματος για την υγεία και το φυσικό περιβάλλον της χώρας, υλοποιεί την εκστρατεία «Αντιγόπινγκ», από τις 7 έως τις 13 Μαίου 2018.

Όραμα της εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών για το ζήτημα, ώστε να περιοριστεί η μόλυνση από αυτή τη φαινομενικά «μικρή» απειλή, όσο και να συμβάλλει ο καθέ ένας ξεχωριστά στη διάσωση της ειδών της άγριας πανίδας που κινδυνεύουν με αφανισμό!

​Η Εκστρατεία «Αντιγόπινγκ» υλοποιείται στα περισσότερα από 50 καταστήματα της Alter Ego στην Ελλάδα αλλά και στη σελίδα της στο FacebookΗ Εκστρατεία «Αντιγόπινγκ» υλοποιείται στα περισσότερα από 50 καταστήματα της Alter Ego στην Ελλάδα αλλά και στη σελίδα της στο Facebook  ( https://www.facebook.com/alterego.gr ) και έχει διπλό στόχο: αφ’ενός την ενημέρωση για όλα τα παραπάνω, μέσω φυλλαδίων που θα μοιράζονται στα καταστήματα, αφ’ετέρου την ενεργό συμμετοχή: μέσω μιας ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής, οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα, με ένα κλικ, να εκδηλώσουν τη συμπαράστασή τους στην εκστρατεία, όπως θα γίνεται παράλληλα και στο Facebook, με ένα Like.

Για κάθε 1.000 κλικς ή Likes, η Alter Ego θα υιοθετεί εκ μέρους σας μια από τις φώκιες που παρακολουθεί και στηρίζει η ΜOm/Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας.

Οι Monachus-monachus κινδυνεύουν και από τις γόπες. Προσέξτε που πετάτε τα σκουπίδια σας και βοηθήστε την alter ego να υιοθετήσει μια φώκια!

Συνεισφέρετε κι εσείς στη διάσωση της μεσογειακής φώκιας και μην ξεχνάτε το κακό που μπορεί να κάνει τόσο το κάπνισμα, όσο και η ανεύθυνη ρίψη από τις γόπες, σε εσάς και τους γύρω σας!

Επισκεφτείτε το κατάστημα Alter Ego της γειτονιάς σας ή κάντε κλικ εδώ και βοηθήστε με ένα Like!

Η μεσογειακή φώκια Monachus monachus

Η μεσογειακή φώκια μοναχός (Monachus monachus), είναι το ένα από τα δύο εναπομείναντα είδη φώκιας μοναχού της οικογένειας των φωκιδών. Κάποτε ήταν εξαπλωμένη σε όλες τις ακτές τις Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και του ανατολικού Ατλαντικού. Σήμερα, με αριθμό μικρότερο από 600 ζώα, συγκαταλέγεται στα σπανιότερα και πλέον απειλούμενα ζωικά είδη του πλανήτη και χαρακτηρίζεται ως κρισίμως κινδυνεύον με αφανισμό από την Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης. 

Το γεγονός ότι στην Ελλάδα ζει και αναπαράγεται ο μισός από τον εναπομείναντα πληθυσμό σε παγκόσμιο επίπεδο της μεσογειακής φώκιας, επιβάλλει την επικέντρωση των προσπαθειών για τη διάσωση του είδους στον ελλαδικό χώρο. Για να διασφαλιστεί η επιβίωση της μεσογειακής φώκιας στη χώρα μας πρέπει να διερευνηθούν και να αξιολογηθούν οι απειλές που αντιμετωπίζει το είδος. Οι κύριες απειλές για τη μεσογειακή φώκια στην Ελλάδα σχετίζονται κυρίως με τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Σχετικά με τη MOm

Η MOm/Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, είναι ελληνική, μη κυβερνητική, περιβαλλοντική οργάνωση η οποία ιδρύθηκε το 1988 με τη νομική μορφή του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου (Απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με αριθμό 1059/1988). Η MOm δραστηριοποιείται για την προστασία, διατήρηση και ανάδειξη του παράκτιου και θαλάσσιου φυσικού περιβάλλοντος της Ελλάδας μέσα από την προστασία της μεσογειακής φώκιας, του μοναδικού είδους φώκιας της Μεσογείου και του σπανιότερου είδους φώκιας στον πλανήτη.

​Οι πόροι της οργάνωσης προέρχονται από τις συνδρομές των υποστηρικτών της, την οικονομική στήριξη ιδιωτικών φορέων, από επιλεγμένες συνεργασίες με εθνικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς, καθώς και από την υλοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.

Μια εξειδικευμένη και αφοσιωμένη ομάδα ανθρώπων διάφορων ειδικοτήτων (π.χ. βιολόγων, τεχνικών πεδίου, εκπαιδευτικών και ανθρώπων της επικοινωνίας) με τη βοήθεια εθελοντών, υλοποιούν δράσεις σε 5 βασικούς τομείς:

• Έρευνα
• Διάσωση και Περίθαλψη
• Προστασία και Διαχείριση
• Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση
• Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

​Η MOm είναι επίσημα αναγνωρισμένο επιστημονικό ίδρυμα σύμφωνα με τη διεθνή σύμβαση CITES (αρ. πρωτ: 89670/1427/12‐3‐2007 / κωδ: GR 003), ενώ όλες οι δράσεις επιστημονικής έρευνας, διάσωσης και περίθαλψης πραγματοποιούνται με τις σχετικές άδειες από τις αρμόδιες εθνικές αρχές.

Από το 1996 η MOm είναι μέλος με δικαίωμα ψήφου της IUCN (International Union for the Conservation of Nature), της μεγαλύτερης διεθνούς οργάνωσης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στον κόσμο.

Σχετικά με την Alter Ego

Η Αlter Εgo πρωταγωνιστεί στην εγχώρια αγορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου από το 2009. Σήμερα, διαθέτει περισσότερα από 50 καταστήματα και 250 σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα, ενώ η ιστοσελίδα της, www.alterego.gr, αποτελεί το δημοφιλέστερο vaping site στη χώρα. Με όραμα το τέλος του καπνίσματος και γνώμονα την άριστη ποιότητα, τη συνεχή εξέλιξη και τον σεβασμό προς τον πελάτη και το περιβάλλον, η Αlter Εgo έχει δημιουργήσει έναν κόσμο ατμιστικής απόλαυσης, παρέχοντας το πλήρες φάσμα προϊόντων ατμίσματος, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική νομοθεσία.

Επιπλέον, τα υγρά αναπλήρωσης Αlter Εgo παράγονται στην Ελλάδα, σε εγκαταστάσεις της εταιρείας και είναι τα μόνα που πιστοποιούνται και ελέγχονται σε συνεχή βάση από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης