Ρεπορτάζ: Λυδία Καραθανάση, Σωτήρης Σκουλούδης

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η «περιπέτεια» δύο πλοίων που ταξιδεύουν στη Μεσόγειο, φορτωμένων με εκατοντάδες ζώα, τα οποία, όσα έχουν επιβιώσει, υποφέρουν αναμένοντας έναν αργό, βασανιστικό θάνατο, αν δεν δοθεί λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει. Το ένα πλοίο βρίσκεται ανοιχτά της Καλαμάτας, και μάλιστα στο συγκεκριμένο ζήτημα εμπλέκονται και οι ελληνικές αρχές, οι οποίες, σύμφωνα με καταγγελίες, δεν προβαίνουν στις ενέργειες που θα έπρεπε για να διευθετηθεί το θέμα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Δύο πλοία, το Karim Allah και το Elbeik, φορτωμένα με ζώα, απέπλευσαν από την Ισπανία στα μέσα Δεκεμβρίου. Το Karim Allah, με προορισμό την Τουρκία, μετέφερε περίπου 800 ζώα, ενώ το Elbeik, με προορισμό τη Λιβύη, ήταν φορτωμένο με 1.786 ζώα. Η πληροφορία ότι τα ζώα νοσούν από καταρροϊκό πυρετό ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει ένα ταξίδι θρίλερ για τα δύο πλοία, καθώς καμία από τις δύο χώρες δεν δέχτηκε να ξεφορτωθούν τα ζώα.

Πριν από λίγες μέρες το Karim Allah επέστρεψε στην Ισπανία, στην Καρθαγένη, όπου τα ζώα υποβάλλονται σε ευθανασία βάσει κανονισμών. Από την άλλη πλευρά, από το Elbeik ζητήθηκε να πάει στην Ισπανία, και στο ταξίδι του πέρασε από άλλες χώρες, ανάμεσα στις οποίες η Κύπρος και η Ελλάδα. Το Elbeik απείχε δύο ώρες μακριά από τον Πειραιά, όταν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε οδηγία μέσω εισαγγελικής παραγγελίας καλώντας το να μην πλησιάσει και να αποχωρήσει από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Σκοπός του Elbeik ήταν ο ανεφοδιασμός του πληρώματος και των ζώων με τροφή, όπως και ο ανεφοδιασμός καυσίμων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άμεση σε όλη αυτή την περιπέτεια ήταν η επέμβαση της Ευρωπαίας Επιτρόπου, Στέλλας Κυριακίδου, η οποία την Παρασκευή το βράδυ έδωσε οδηγία στο πλοίο να πάει στην Κρήτη, στους Καλούς Λιμένες, για ανεφοδιασμό καυσίμων και στη συνέχεια να πλεύσει στην Καλαμάτα για ανεφοδιασμό τροφίμων και νερού. Παράλληλα, η Επίτροπος ζήτησε από το Υπουργείο να εξετάσει την κατάσταση των ζώων. Ωστόσο, το υπουργείο δεν έχει δεχτεί να ανέβουν στο πλοίο αρμόδιοι των κτηνιατρικών Αρχών προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση.

Το zougla.gr ήρθε σε επαφή με την Όλγα Κίκου, επικεφαλής του «compassion in world farming» στην Ευρώπη, η οποία μας περιέγραψε αναλυτικά την πορεία των δύο πλοίων τους τελευταίους δυόμισι μήνες, τη μεταχείριση που έχουν τα ζώα αλλά και την αντίδραση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το ζήτημα.

Ακούστε  τη συνέντευξή της:

 

Δείτε τα έγγραφα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που απορρίπτουν το αίτημα προσέγγισης του Elbeik στο λιμάνι του Πειραιά:

 

Ο ανεφοδιασμός του Elbeik στην Καλαμάτα έγινε δεκτός μετά από πολλές πιέσεις φιλοζωικών σωματείων, ωστόσο παραμένει η έκκληση πολλών οργανώσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για αποστολή κλιμάκιου κτηνιάτρων πάνω στο πλοίο, καθώς έχουν αναφερθεί κρούσματα καταρροϊκού πυρετού, με αποτέλεσμα τα ζώα να χρειάζονται κτηνιατρική βοήθεια.

Σε αυτή την ενέργεια συμβάλλει και το Κόμμα για τα ζώα της Ελλάδας, όπως προσπάθεια έκανε και το αντίστοιχο Κόμμα για τα Ζώα της Κύπρου. Όμως, τα πράγματα στην Κύπρο ήταν τελικά πιο δύσκολα, αφού το πλοίο είχε σταματήσει έξω από τα Κατεχόμενα.

«Ταξίδια θανάτου» για εκατοντάδες βοοειδή

Όπως επιβεβαιώνει η Χριστίνα Παπή, επικεφαλής του Κόμματος για τα ζώα στην Ελλάδα, κάθε χρόνο τέτοια εποχή εντοπίζονται πτώματα βοοειδών σε παραλίες. «Σταγόνα στον ωκεανό» χαρακτήρισε αυτό που συμβαίνει με το Elbeik, σε σχέση με τον αριθμό των ζώων που μεταφέρονται ζωντανά με πλοία από ευρωπαϊκές χώρες σε χώρες της Μέσης Ανατολής για να σφαχτούν με συγκεκριμένες μεθόδους θρησκευτικής σφαγής.

«Αυτό που συμβαίνει πρέπει να στρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την απαγόρευση του live export» προσθέτει η κα. Παπή.

Η θέση του Κόμματος για τα ζώα

Στο σχέδιο πολιτικής απόφασης, το Κόμμα για τα Ζώα προβάλλει την απαγόρευση μεταφοράς ζώων εκτροφής μέσω της θάλασσας και απαιτεί τον περιορισμό της μεταφοράς στην ξηρά σε απόσταση που να μην ξεπερνά τα 50 χιλιόμετρα. Ταυτόχρονα προτείνει την κατάργηση σχετικών ευρωπαϊκών νόμων που ορίζουν ως χρόνο ανάπαυλας τον χρόνο αναμονής των ζώων στα πλοία.

Ως προς το τρέχον ζήτημα, το Κόμμα για τα ζώα ζητάει, και μέσω της βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να εξεταστεί η δημιουργία ενός καταφυγίου για τα ζώα που έχουν έως τώρα επιβιώσει ώστε να καταφέρουν να ζήσουν την υπόλοιπη ζωή τους.  

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Χριστίνας Παπή στο zougla.gr:

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης