Με δύο καναρίνια, μία σκυλίτσα και ένα βιβλίο αφιερωμένο στη φιλοζωία, ο μητροπολίτης Γέρων Λεοντοπόλεως Διονύσιος, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας τηρεί κατά γράμμα το χωρίο της Αγίας Γραφής «ο δίκαιος οφείλει να επιμελείται τη ζωή του κτήνους».

Η εκκλησιαστική κοινότητα τον αποκαλεί «δεσπότη των ζώων», γιατί είναι ίσως ο μόνος κληρικός που καθημερινά προσεύχεται για τα ζωντανά όλου του κόσμου. «Θερμώς Σε παρακαλούμε, Πανάγαθε Θεέ, όπως προστατεύεις τα ζώα από την κακία και την ασπλαχνία των συνανθρώπων μας. Μαλάκωσε την καρδιά τους, Κύριε, για να συμπεριφέρονται με καλοσύνη και στοργικότητα, και όχι βαναυσότητα και βαρβαρότητα προς τις ταπεινές αυτές υπάρξεις Σου».
Ο μητροπολίτης Γέρων Λεοντοπόλεως Διονύσιος, του Πατριαρχείου ΑλεξανδρείαςΣτο ριζοσπαστικό πόνημά του με τίτλο «Ζωοφιλία: Η αγάπη και ο σεβασμός στην Κτίση» κάνει ένα πρωτότυπο βήμα για τα εκκλησιαστικά δεδομένα, εξηγώντας πως η προστασία των ζώων αποτελεί θρησκευτικό καθήκον όλων μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η καρδιά κάθε αγαθού και πολιτισμένου ανθρώπου θα πρέπει να φλέγεται από αγάπη για όλη την κτίση. Για τους ανθρώπους, τα ζώα, τα πτηνά, τα φυτά, τα δέντρα. Ο πραγματικός φιλάνθρωπος είναι και ζωόφιλος» λέει με σοφία ο δεσπότης.

Γεννημένος το 1929 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, είπε τα πρώτα του λόγια στα αγαπημένα κατοικίδια της οικογένειάς του. Μέχρι σήμερα θυμάται με θλίψη πως στο σχολείο της Χάλκης προσπαθούσε να σταματήσει τα παιδιά που πετροβολούσαν τις γάτες.

«Από μικρός ήμουν περισσότερο σπλαχνικός με τα ζώα, παρά με τους ανθρώπους. Τα ζώα είναι ανυπεράσπιστα, εξαρτώνται από εμάς για να ζήσουν. Στην Αίγυπτο, η συμπεριφορά των ανθρώπων προς τα ζώα δεν ήταν καλή. Δεν λογάριαζαν τα ζώα και τα βασάνιζαν» λέει, χαϊδεύοντας την αχώριστη φίλη του Σάντι, μια μικρόσωμη σκυλίτσα πέντε ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
To ρεπορτάζ της Μαρίας Αντωνοπούλου δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Εspresso, πριν από περίπου δύο χρόνια, όμως η αξία του παραμένει και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, καθώς η κατάσταση που επικρατεί εις βάρος των ζώων στην Ελλάδα ολοένα και χειροτερεύει.

Πηγή: espressonews.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης