Η ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που διεξήχθη στις 15 Φεβρουαρίου, σφράγισε το δικαίωμα της ΔΕΗ να έχει πρόσβαση στο καθεστώς εμπορίας ρύπων μέσω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού, κι έτσι στέφθηκε με επιτυχία η διακομματική προσπάθεια Ελλήνων και Κυπρίων Ευρωβουλευτών στην οποία συνέβαλε και η Ευρωομάδα της Αριστεράς.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο, η ΔΕΗ καθώς και η Ελληνική Τσιμεντοβιομηχανία και η Βιομηχανία Ασβέστου, θα ενταχθούν, ομαλά και με βάση τα πραγματικά δεδομένα, στις προβλέψεις της έκθεσης ΕΤS (Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών), που αφορά στην εμπορία ρύπων, προστατεύοντας έτσι δεκάδες χιλιάδες θέσεις απασχόλησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αρχική πρόβλεψη αφορούσε υπολογισμό με βάση το έτος 2013, όταν και η Ελλάδα δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για να συμπεριληφθεί σε τέτοια ρύθμιση με βάση το ύψος του ΑΕΠ της, ενώ μετά από την εγκριθείσα τροπολογία, στο έτος αναφοράς προστέθηκαν το 2014 και το 2015, έτη κατά τα οποία τα μεγέθη της οικονομίας είχαν χειροτερέψει λόγω της ύφεσης.

Με βάση τις τροπολογίες που κατατέθηκαν , η ΔΕΗ αποκτά το δικαίωμα πρόσβασης στον Ταμείο Εκσυγχρονισμού της ΕΕ και σε κονδύλια που θα ενισχύσουν την ήδη επιτυχημένη προσπάθεια της για μείωση των ρύπων κατά 55% μέχρι και το 2030, ανακατευθύνοντας παράλληλα την παραγωγή της, με σχεδιασμένη μείωση της συμμετοχής του λιγνίτη, προς όφελος των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας.

Παράλληλα, με τις τροπολογίες που κατέθεσε η Ευρωομάδα της Αριστεράς και στηρίχθηκαν από ένα ευρύ πολιτικό φάσμα, δόθηκε «πράσινο φως» στην Ελληνική και Κυπριακή Βιομηχανία Τσιμέντου και Ασβέστου, καθώς απειλούνταν με ενδεχόμενη κατάρρευση εφόσον αποκλείονταν από το καθεστώς των δωρεάν δικαιωμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε: «Έγινε ένα αναγκαίο και θετικό βήμα, χάρη σε μια αποτελεσματική διακομματική συνεργασία, στηριγμένη σε στοιχεία και επιχειρήματα. Ευχαριστώ όσες και όσους συνέβαλαν σε αυτό».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης