H Tilikum είναι μια φάλαινα-όρκα η οποία είχε γίνει γνωστή παγκοσμίως όταν είχε προκαλέσει τον θανάσιμο τραυματισμό μιας εκπαιδεύτριας κατά τη διάρκεια παράστασης σε θαλάσσιο πάρκο του Ορλάντο στη Φλόριδα, το 2010. Από εκείνη την ημέρα είχε αποσυρθεί από τις επιδείξεις μέχρι την Τετάρτη το πρωί όταν και εμφανίστηκε ξανά μπροστά στο κοινό κατά τη διάρκεια της παράστασης «Believe».

Το περιστατικό είχε συμβεί στις 24 Φεβρουαρίου 2010 όταν είχε αρπάξει την αλογοουρά της εκπαιδεύτριας Dawn Brancheau κατά τη διάρκεια βουτιάς, κρατώντας τη κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι που η τελευταία πνίγηκε μπροστά στα μάτια των έντρομων θεατών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Brancheau πέθανε από πολλαπλά τραύματα και πνιγμό», είχε αναφέρει τότε το γραφείο Τύπου της κομητείας του Orange λίγο μετά το ατύχημα. Ο ανιψιός της, Anthony Frogameni, τόνισε μετά την παράσταση της Tilikum ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει την επιστροφή της.

«Από την αρχή είχαμε αποφασίσει ότι είμαστε μια μεγάλη οικογένεια με διαφορετικές γνώμες και δεν πρόκειται να συζητήσουμε το συγκεκριμένο θέμα», τόνισε.

Το ίδρυμα, Dawn Brancheau Foundation δημιουργήθηκε στη  μνήμη της 40χρονης εκπαιδεύτριας και σκοπός του είναι να προσφέρει μαλλιά σε παιδιά τα οποία παρουσιάζουν εκτεταμένη τριχόπτωση λόγω φαρμακευτικής αγωγής στο πλαίσιο κάποιας ασθένειας (π.χ. καρκίνος).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά τον θάνατο της, απαγορεύτηκε να μπαίνουν οι εκπαιδευτές μέσα στο νερό όπου βρίσκονται οι όρκες. Τον περασμένο Αύγουστο, η διοίκηση του θαλάσσιου πάρκου, Sea World, είχε πληρώσει πρόστιμα 75 χιλ. δολαρίων για παραβίαση τριών κανόνων ασφαλείας, μεταξύ των οποίων και του ατυχήματος που στοίχησε τη ζωή στην εκπαιδεύτρια.

Δείτε το video…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης