Ο Πολιτιστικός – Περιβαλλοντικός Σύλλογος Βαρνάβα, ο Σύλλογος Σέσι Γραμματικού «O Παν» και το Κέντρο Βιωσιμότητας και περιβαλλοντικής προστασίας ΒΑ Αττικής σε επιστολή τους προς τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη διαμαρτύρονται εντόνως για τις εξελίξεις με τον ΧΥΤΑ Γραμματικού.

Η επιστολή:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κε Πατούλη

Οι σύλλογοι της περιοχής, σας ενημερώσαμε ενώπιον του επιτελείου σας, σε τρεις 4ωρες συναντήσεις για όλα τα δεδομένα σε σχέση με το ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Γραμματικού.

Μεταξύ άλλων, σας παραδώσαμε στοιχεία για:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

–        Τον νόμο  περί ρεμάτων (Ν 4258/2014) που αναφέρει ότι όταν η λεκάνη απορροής  ενός ρέματος  είναι πάνω από 1000 στρέμματα (το ΙΓΜΕ αναφέρει στην υδρολογική έκθεσή του πως το ρέμα του ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ έχει λεκάνη απορροής 1400)  τότε μιλάμε για σημαντικό ρέμα και όχι ασήμαντο όπως  παρουσιάστηκε στο ΣΤΕ.

–        Στοιχεία αδιάσειστα που έδειχναν πως το ΣΤΕ που αποφάνθηκε ότι δεν υπάρχει ρέμα παραπλανήθηκε σκόπιμα, μια και το ΙΓΜΕ και το ΑΠΘ το βρήκαν και το μέτρησαν.

–        Τις μελέτες του ΙΓΜΕ που μετρούν την λεκάνη απορροής σε 1400 στρέμματα και την μελέτη του Α.Π.Θ που την μετρά σε 1800.

–        χάρτες που οριοθετούν την περιοχή Natura  που βρίσκεται στις εκβολές του ρέματος που διαπερνά το κύτταρο του ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ.

–        Την νομοθεσία που επιβάλει νέα περιβαλλοντική μελέτη λόγω της γειτνίασης με την περιοχή Natura.

–        Φωτογραφίες που δείχνουν μετά από βροχές μια τεράστια καφέ κηλίδα  στη θάλασσα του ευβοϊκού στις εκβολές του ρέματος που «δεν υπάρχει».

–        Οικονομικά στοιχεία για το μεγάλο κόστος ανά τόνο που θα έχει η αποστολή των σκουπιδιών σε αυτό το ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ.

–        Την ακαταλληλότητα των δρόμων πρόσβασης στο ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ και τις επιπτώσεις που θα φέρουν στην περιοχή του Μαραθώνα, Νέας Μάκρης, Γραμματικού και Βαρνάβα.

–        Τον τρόπο που πάρθηκε η απόφαση για την επιλογή του Γραμματικού με βάση την αραιή οίκηση και το συνεπαγόμενο χαμηλό πολιτικό κόστος και όχι με τρόπο επιστημονικό για την ακαταλληλότητα του χώρο.

–        Τις παραβάσεις που βρήκε ο επιθεωρητής περιβάλλοντος και η υπηρεσία ΥΠΕΚΑ  που καθιστούν τον χώρο απολύτως ακατάλληλο και τα πρόστιμα που επέβαλλαν στον κατασκευαστή του έργου.

–        Την πρόσφατη απόφαση (3/2018) αλλά και προηγούμενες της ευρωπαϊκής επιτροπής  αναφορών που δεν δίνει το ΟΚ για την χρήση του χώρου θεωρώντας τον ακατάλληλο.

–        Την απόφαση του ευρωπαϊκού ταμείου συνοχής που απεντάσσει – από το 2015 – το έργο από την χρηματοδότηση και απαιτεί την επιστροφή 11.000.000 ευρώ.

–        Την παράνομη δοκιμαστική ρίψη σκουπιδιών από την διοίκηση της κας Δούρου χωρίς άδειες και νομιμοποιητικά έγραφα.

Σας ενημερώσαμε ότι πέραν του ότι βρίσκεται πάνω σε ρέμα(τα), που καταλήγουν λίγο πιο κάτω μέσα στη θάλασσα, στο χείλος της περιοχής Natura, βρίσκεται και πάνω σε ρήγματα, σε διαπερατό έδαφος, σε χώρο με πηγές και πηγάδια, αλλά και πάνω σε πλαγιές από αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στις εργασίες εκσκαφής.

Γνωρίζετε και ότι βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από έναν από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο. Τον Αρχαίο Δήμο του Ραμνούντος, όπου και τα παγκοσμίως γνωστά ιερά της Νεμέσεως και της Θέμιδος. Και πλάι σε προστατευόμενο με νόμο λόγω της ομορφιάς και της ποικιλίας του φυσικό τοπίο.

Είσαστε λοιπόν καλός γνώστης των τεράστιων κινδύνων που η υφαρπαχθείσα απόφαση για τη λειτουργία του ΧΥΤ Γραμματικού εγκυμονεί για την ζωή, την υγεία, την αξιοπρέπεια, την περιουσία, τα ατομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα των κατοίκων όχι μόνο της Βορειοανατολικής Αττικής, αλλά κι ολόκληρου του λεκανοπεδίου.

Γνωρίζετε καλά ότι πέραν την καταστροφή όσων ζουν κοντά, θα υποβαθμίσει συντριπτικά το περιβάλλον, την περιοχή Natura, και την αρχαιολογική ζώνη που βρίσκονται δίπλα.

Γνωρίζετε ότι η μόλυνση που με βεβαιότητα θα προκαλέσει έχει ήδη «δοκιμαστεί λειτουργικά», αφού, σε κάθε δυνατή βροχή, η θάλασσα γεμίει φερτά υλικά από τις εκσκαφές αλλά και κομματάκια από τη μεμβράνη του ΧΥΤΑ.

Είδατε και φωτογραφίες απ’ τη βλάβη του άδειου ΧΥΤΑ και ξέρετε καλά ότι τα απορρίμματα που θα ρίξετε εκεί κινδυνεύουν να βρεθούν στη θάλασσα, όπως συνέβη με τη Νάξο, για τη βλάβη από την οποία στο Αιγαίο κανείς δεν φαίνεται να τιμωρείται, εκτός απ’ την εικόνα της χώρας μας που κάνει το γύρο του κόσμου διεθνώς και προκαλεί σχόλια για το είδος των ανθρώπων που διοικούν αυτή τη χώρα.

Μοιραστήκατε κ. Πατούλη με το Περιφερειακό (σας ή μας;) Συμβούλιο κάτι απ’ όλα τα παραπάνω, πριν τους καλέσετε να ψηφίσουν την λειτουργία του ΧΥΤ Γραμματικού;

Η γνώση που σας προσφέραμε δεν σας εμφύσησε ΚΑΝΕΝΑΝ ενδοιασμό;

Κανένα ανάχωμα στην επίορκη ορμή υμών και των προκατόχων σας να αποτελειώσετε την Αττική;

Κ.Πατούλη

Χθες (16/10/2019) σε συνεδρίαση του ΠΣ  εν τη απουσία μας, εντελώς αιφνιδιαστικά, εκτός ημερησίας διάταξης και με μεθόδευση που χαρακτηρίστηκε από μέλη του ΠΣ ως «πραξικόπημα»:

Εισηγηθήκατε ανακριβώς και δημόσια πως δήθεν η Ευρώπη σας πιέζει για την άμεση λειτουργία του ΧΥΤ.

Διαβεβαιώσατε ψευδώς τα μέλη του ΠΣ πως «το έργο είναι έτοιμο», πως αν δεν λειτουργήσει αμέσως ο ΧΥΤ Γραμματικού οι Σύμβουλοι και σε κάθε περίπτωση πολίτες, θα πρέπει να βάλουν απ’ την τσέπη τους, δήθεν εξ αυτού του λόγου και μόνον, «περισσότερο από 20 εκατομμύρια ευρώ» και καλέσατε πιεστικά στο φως αυτό τα μέλη του ΠΣ να ψηφίσουν να στείλουν τα σκουπίδια της Αττικής στο Δήμο Μαραθώνα, ειδάλλως να πληρώσουν 20 εκατομμύρια.

Ισχυρισθήκατε δημόσια, δηλαδή ενώπιον του Περιφερειακού Συμβουλίου, ότι η συζήτηση ερήμην των ενδιαφερόμενων φορέων του ζητήματος του ΧΥΤ Γραμματικού είναι τόσο επείγουσα που μπορεί να συζητηθεί ως τροπολογία σε εκτός ημερησίας διατάξεως (άλλο) θέμα, και να ληφθεί απόφαση χωρίς καμία ενημέρωση και συμμετοχή των ενδιαφερόμενων φορέων.

Αποκρύψατε σκοπίμως ότι ο ΧΥΤ Γραμματικού είναι ένα τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα.

Αποκρύψατε ότι το έργο έχει απενταχθεί για περιβαλλοντικούς λόγους.

Φροντίσατε να λάβετε απόφαση για το μέλλον μας, χωρίς εμάς. Χωρίς να ακουστούν οι ντόπιοι φορείς, έστω και προσχηματικά, για να θέσουν -με τα αδιάσειστα στοιχεία που εισφέρουν- όσους ψηφίζουν ενώπιον των .

Με την καταχρηστική επίκληση που κάνετε στο δημόσιο συμφέρον, μας στερείτε σειρά από τα κατοχυρωμένα ατομικά, κοινωνικά και πολιτικά μας δικαιώματα.

Αποφασίσατε κυνικά :

–        Γ. Πατούλης :
Επαναλαμβάνω κατηγορηματικά ότι στο Γραμματικό ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία της εγκατάστασης όπου θα κατευθύνονται  μόνον υπολείμματα των μπλε κάδων ανακύκλωσης της περιοχής»,

–        κ. Πατούλη τι εμπεριέχει το υπόλειμμα του μπλε κάδου ;

–        ποιας περιοχής; του Γραμματικού ;

–        Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το Γραμματικό δεν μπορεί να δεχτεί απορρίμματα, ούτε στην αρχική τους μορφή ούτε στη μορφή τους ως υπολειμμάτων, αφού  είναι λάθος  χωροθετημένο, επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία και παραβιάζει  τις προϋποθέσεις  χωροθέτησης  ΧΥΤΑ /ΧΥΤΥ.

Κ. Πατούλη

Καταδικάζουμε την χθεσινή απόφαση του ΠΣ ως πλανημένη σκοπίμως από εσάς,  παράνομη , καταχρηστική, επικίνδυνη για το δημόσιο συμφέρον και το περιβάλλον της Αττικής και καλούμε εσάς και ολόκληρο το ΠΣ να την εξαφανίσει αμέσως, λόγω της αντίθεσής της στο Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ, το ΔΣΑΠΔ και πληθώρα συμβάσεων και κανονιστικών ρυθμίσεων με αυξημένη τυπική ισχύ για το φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά.

Είμαστε βέβαιοι πως αν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι γνώριζαν τα στοιχεία που μοιραστήκαμε μαζί σας, θα είχε παραχθεί εντελώς άλλο αποτέλεσμα στην ψηφοφορία. Υπό τις συνθήκες αυτές, θεωρούμε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μη γνήσιο και αποτέλεσμα πλάνης.

Αν δεν μπορείτε μετά από όλα αυτά να προστατέψετε εσείς το δημόσιο συμφέρον, θα το κάνουμε εμείς με κάθε κόστος.

Κ. Πατούλη, αυτό το έγκλημα που διακινδυνεύει τη ζωή, την υγεία, την αξιοπρέπειά μας και την περιουσία μας, το τελείτε εν πλήρη γνώση των συνεπειών του.

Σας καθιστούμε προσωπικά υπεύθυνο για ό,τι συμβεί από σήμερα και μετά.

Σας ενημερώνουμε πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει αμεσότατη κινητοποίηση και δέσμευση για την ακύρωση αυτής της επονείδιστης και πλανημένης απόφασης ΠΡΙΝ το επόμενο περιφερειακό Συμβούλιο, θα ασκήσουμε κάθε νόμιμο δικαίωμά μας για την προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών του λεκανοπεδίου, που όπως φαίνεται εσείς είστε ανήμπορος να προστατέψετε, οπως και κάθε Αρχή μέχρι στιγμής εντός των συνόρων μας, στην οποία στραφήκαμε για να πράξει τα νόμιμα.

Οι συνέπειες από την έστω και δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ Γραμματικού θα είναι μη αναστρέψιμες.

Να είστε βέβαιος ότι δεν θα επιτρέψουμε να στερήσετε από εμάς και τα παιδιά μας, ότι δεν είστε σε θέση να μας δώσετε πίσω.

Πολιτιστικός – Περιβαλλοντικός Σύλλογος Βαρνάβα

Σύλλογος Σέσι Γραμματικού «O Παν»

Κέντρο Βιωσιμότητας και περιβαλλοντικής προστασίας ΒΑ Αττικής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης