Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

«Δυστυχώς, επαληθευτήκαμε. Δεν ελήφθη κανένα πραγματικό μέτρο. Απλώς καθαρίστηκαν κάποια μπάζα από τους δρόμους. Τα καμένα δέντρα και τα υλικά παρέμειναν στο βουνό, με αποτέλεσμα να παρασυρθούν με τις πλημμύρες και να προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερες καταστροφές. Η κατάσταση είναι θλιβερή και το κόστος αποκατάστασης είναι υπερδιπλάσιο, πλέον». Αυτό δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο zougla.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Κινέτας, Πολύβιος Τσίρκας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό το συμπέρασμα που βασίζεται στην κοινή λογική έρχεται να επιβεβαιωθεί και με επιστημονικούς όρους: ήταν θέμα χρόνου να γίνει το κακό και να δοθεί η χαριστική βολή στο άλλοτε δημοφιλές τουριστικό θέρετρο, με πολλούς κατοίκους πλέον να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. 

Δείτε τις αποκαρδιωτικές εικόνες που κατέγραψε το zougla.gr την επομένη των πλημμυρών εδώ.

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, με επικεφαλής τον καθηγητή και σεισμολόγο Ευθύμιο Λέκκα, εκπόνησε μια αναλυτική μελέτη για τα πλημμυρικά φαινόμενα που έδωσαν τη χαριστική βολή στην Κινέτα, βάσει της οποίας φαίνεται ξεκάθαρα ότι η πυρκαγιά του 2018 και η συνακόλουθη αδιαφορία της Πολιτείας για τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων οδήγησαν στη νέα καταστροφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η εμπειρία από την πυρκαγιά του 2007 στην περιοχή της Πελοποννήσου έδειξε ότι οι πυρκαγιές αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο πλημμυρών και κατολισθήσεων για έως και 10 χρόνια μετά την καταστροφή, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους. Επιπλέον, είναι γνωστό από την παγκόσμια έρευνα ότι ενισχύουν την αποσάθρωση των πετρωμάτων και τη μεταφορά ιζήματος προς τη θάλασσα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εισαγωγή της μελέτης. Ειδικά για την Ηλεία, δε, ο αριθμός πλημμυρών και κατολισθήσεων αυξήθηκε περίπου 6 και 3 φορές αντιστοίχως για μία δεκαετία μετά την πυρκαγιά του 2007.

Όπως εξηγεί στο zougla.gr ο συμμετέχων στην έρευνα, Μιχάλης Διακάκης, δρ Γεωλογίας και Συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αθηνών, η πυρκαγιά του 2018 αύξησε πάρα πολύ τα φερτά υλικά (καμένοι κορμοί, ογκόλιθοι κ.ά.) που δημιούργησαν αυτά τα φαινόμενα, κλείνοντας το ρέμα σε κρίσιμες διατομές, κυρίως γύρω από τη γέφυρα της Εθνικής Οδού. «Χρειάζονται κι άλλες μελέτες και αναλύσεις ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και να γίνουν οι παρεμβάσεις που απαιτούνται. Ο κίνδυνος εξακολουθεί να υφίσταται για ολόκληρη την περιοχή και πρέπει να κινηθούμε άμεσα» επισημαίνει.

Ακούστε τις δηλώσεις του:

 

Δείτε κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα της μελέτης:

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης:

1. Η πυρκαγιά του 2018 αναμφίβολα συνετέλεσε στη δραματική αύξηση των φερτών υλικών. Η έντονη παρουσία φερτών υλικών: (α) αύξησε τον όγκο των υδάτων και (β) μείωσε τις διατομές του ρέματος Πίκας.

2. Τα φερτά που έπαιξαν τον σημαντικότερο ρόλο εκτιμάται ότι είναι κατά κύριο λόγο καμένα δέντρα που εκχερσώθηκαν κατά τη διάρκεια της καταιγίδας λόγω και της κίνησης εδαφικών μαζών (κατολισθήσεων κ.λπ.), μαζί με τα κλαδιά και το ριζικό τους σύστημα.

3. Υπάρχει ισχυρή παρουσία εδαφικού υλικού και κροκαλών, από τον εδαφικό μανδύα της λεκάνης απορροής, ο οποίος λόγω της απομάκρυνσης της βλάστησης διαβρώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Τέλος, από την αυτοψία κρίνεται πιθανή η παρουσία ορισμένων τεμαχίων (κορμών) που είχαν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή αντιδιαβρωτικών έργων, σε μικρό όμως ποσοστό του συνόλου. Κατά τα άλλα, τα αντιδιαβρωτικά έργα κρίνεται ότι λειτούργησαν θετικά σε σχέση με τη διάβρωση κατά την καταιγίδα της 25ης Νοεμβρίου.

4. Η κρίσιμη διατομή της γέφυρας του ρ. Πίκας μειώθηκε σε ποσοστό 70-80%, με αποτέλεσμα ο κύριος όγκος των πλημμυρικών υδάτων να διοχετευθεί εκατέρωθεν του ρέματος, αυξάνοντας σημαντικά τις επιπτώσεις που είχε η εν λόγω πλημμύρα στον οικισμό.

5. Με την υπερχείλιση του ρέματος, τα ύδατα κινήθηκαν προς τον οικισμό σε μεγάλο ποσοστό. Ο λόγος είναι η ιδιαίτερη μορφολογία του αλλουβιακού ριπιδίου που διαμορφώνεται στη θέση της γέφυρας της Παλαιάς Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου, στο οποίο η κλίση υποχρεώνει το νερό να κινηθεί σε ένα σχήμα «βεντάλιας».

6. Η βροχόπτωση υψηλής έντασης που σημειώθηκε τοπικά στην περιοχή κυρίως από τα μεσάνυχτα της 25/11 και μέχρι τις 06.00 το πρωί περίπου ήταν ο γενεσιουργός παράγοντας της απορροής μεγάλου όγκου.

7. Οι έντονες μορφολογικές κλίσεις της λεκάνης ενίσχυσαν τον όγκο της απορροής και τον ρυθμό της διάβρωσης ενισχύοντας το αποτέλεσμα της ήδη έντονης βροχόπτωσης.

8. Η κατασκευή κατοικιών εφαπτομενικά με τα πρανή / τις όχθες του ρέματος οδήγησε στην αύξηση της τρωτότητας και σε βλάβες (ακόμα και δομικές) σε πολλές κατοικίες. Οι ζημιές βαθμιαία είναι μικρότερες όσο απομακρυνόμαστε από την κοίτη του ρέματος.

9. Κρίνεται απαραίτητη η λεπτομερής αποτίμηση της αποδοτικότητας των αντιδιαβρωτικών έργων, καθώς και η διερεύνηση του κινδύνου μελλοντικών καταστροφών στην περιοχή, καθώς διαπιστώνεται ότι τμήμα των φερτών υλικών εξακολουθεί να παραμένει στα ανάντη τμήματα της λεκάνης απορροής.

10. Εκτιμάται ότι η περιοχή χρήζει εκπόνησης σχεδίου ολοκληρωμένης διαχείρισης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και άμεσων επεμβάσεων στην υδρολογική λεκάνη του ρ. Πίκας.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.

Δείτε το οδοιπορικό του zougla.gr στην περιοχή:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης