Μία διεθνής ομάδα βιολόγων και γενετιστών από τα Πανεπιστήμια του Στάνφορντ, της Καλιφόρνια, της Σουηδίας, του Καναδά και της Ιταλίας κατάφεραν να απαντήσουν στο ερώτημα γιατί οι λύκοι της Αμερικής είναι μαύροι ενώ της Ευρώπης γκρίζοι και λευκοί. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν είναι ότι οι άγριοι γκρίζοι λύκοι ανέπτυξαν δεσμούς αίματος με μαύρους σκύλους.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μοριακές γενετικές τεχνικές για να αναλύσουν αλληλουχίες DNA από 150 λύκους και ανακάλυψαν ότι μία μεταλλαγμένη ποικιλία ενός γονιδίου σκύλου μεταφέρθηκε στους λύκους μέσω του ζευγαρώματος χωρίς να είναι γνωστό πότε ακριβώς έγινε αυτή η γενετική μεταφορά. Οι βιολόγοι εικάζουν ότι συνέβη πριν την άφιξη των Ευρωπαίων στην Αμερική από σκύλους που ανήκαν στους Ινδιάνους. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώθηκε ότι μια μετάλλαξη γονιδίου ξεκίνησε από ένα εξημερωμένο είδος, όπως είναι ο σκύλος, και μεταφέρθηκε σε ένα άγριο είδος κατορθώνοντας μάλιστα να επικρατήσει. Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι τα γονίδια που εξελίσσονται σε ήμερα ζώα δεν μπορούν να επικρατήσουν μετά τη μεταφορά τους γιατί δεν ευνοούνται από το φυσικό περιβάλλον ενός άγριου ζώου.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης