Επειδή κάποια πράγματα δεν μπορείς να τα μάθεις στον σκύλο ή την γάτα σου… γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να στειρώνουμε το κατοικίδιο μας. Η στείρωση δεν είναι ούτε απάνθρωπη ούτε αφύσικη πράξη! Είναι μια υπεύθυνη και ανθρώπινη παρέμβαση στην ομαλή εξέλιξη της ζωής του ζώου σας.

Η επέμβαση είναι απλή, ανώδυνη και ακίνδυνη. Μακροπρόθεσμα είναι ό,τι καλύτερο για όλους στην οικογένεια, αλλά προπάντων για το ίδιο το ζώο! Όλα τα σκυλιά εργασίας (συνοδοί τυφλών, ανιχνευτές, διασώστες, βοηθοί κωφάλαλων μητέρων κ.ά.) είναι στειρωμένα!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γιατί να στειρώσω το ζώο συντροφιάς μου;

    * Η στείρωση διευκολύνει τη συμβίωση ανθρώπου και ζώου. Όταν η γάτα σας ή ο σκύλος σας είναι σε γόνιμη περίοδο, δημιουργεί προβλήματα σε εσάς και στους γύρω σας. Ο περιορισμός ενός ζώου που βρίσκεται σε οίστρο στο σπίτι είναι δύσκολη διαδικασία για το ίδιο και την οικογένεια.

    * Με τη στείρωση περιορίζεται η αύξηση των αδέσποτων ζώων που ήδη υπάρχουν στους δρόμους και βρίσκουν οικτρό θάνατο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

    * Η στείρωση θα ωφελήσει το ζώο. Η δράση των ορμονών στα αστείρωτα ζώα οδηγεί σε νοητική και σωματική κακοδιαθεσία και επηρεάζει τη συμπεριφορά τους.

*Προβλήματα του αστείρωτου αρσενικού σκύλου:

    * Θα το σκάσει από το σπίτι, θα περιπλανηθεί στους δρόμους, θα παλέψει με άλλα αρσενικά και ενδέχεται να πληγωθεί, να προκαλέσει τροχαία ατυχήματα, ακόμα και να σκοτωθεί.

    * Εάν επιστρέψει, θα γυρίσει πληγωμένος και ίσως άρρωστος από μεταδοτικό αφροδίσιο νόσημα.

    * Αν περιορίσετε έναν αρσενικό σκύλο στο σπίτι, πιεσμένος από τις ερωτικές του ορμές θα ενοχλεί τα μέλη της οικογένειας ή τους επισκέπτες.

    * Το άσκοπο γάβγισμα, η νευρικότητα και η επιθετικότητα είναι συμπτώματα σεξουαλικής στέρησης.

      *Προβλήματα του αστείρωτου θηλυκού σκύλου:

Το θηλυκό σκυλί έχει δύο φορές το χρόνο οίστρο διάρκειας τριών εβδομάδων. Αυτό σημαίνει ότι:

    *      Έξι εβδομάδες το χρόνο δημιουργεί πρόβλημα καθαριότητας  στο σπίτι.

    * Ανεπιθύμητοι αρσενικοί σκύλοι θα σας ακολουθούν στους καθημερινούς περιπάτους με το σκύλο σας.

    * Μπορεί να δραπετεύσει για να ζευγαρώσει, να χαθεί, να γίνει αδέσποτη με όλα τα επακόλουθα της επικίνδυνης και δύσκολης ζωής του δρόμου.

    * Εάν δεν χαθεί και επιστρέψει, θα είναι έγκυος. Τότε θα αντιμετωπίσει μια επώδυνη γέννα και εσείς θα πρέπει να βρείτε υπεύθυνους ιδιοκτήτες για τα κουταβάκια.

    * Ακόμα κι αν δεν ζευγαρώσει, μπορεί να παρουσιάσει ψευδοκύηση, να κατεβάσει γάλα, να αλλάξει συμπεριφορά – οπότε θα πρέπει να την πάτε αμέσως στον κτηνίατρο.

    * Ενδέχεται επίσης να παρουσιάσει πυομήτρα και να κινδυνεύσει η ζωή του.

*Προβλήματα του αστείρωτου αρσενικού γάτου:

    *  Έχει τη δυσάρεστη συνήθεια να «ραντίζει» (με ούρα) για να οριοθετεί το έδαφος του και να προσελκύει τις θηλυκές. Τα ούρα μαζί με την ορμόνη που περιέχουν, έχουν δυσάρεστη μυρωδιά που δύσκολα εξουδετερώνεται.

    * Είναι «μεγάλος περιπατητής» και δύσκολα περιορίζεται στο σπίτι. Οι περιπλανήσεις του καταλήγουν σε γατοκαυγάδες, οπότε, αν δεν χαθεί, υπάρχει η πιθανότητα να επιστρέψει τραυματισμένος και να χρειάζεται κτηνιατρική περίθαλψη και φροντίδα.

    *  Πολλά αστείρωτα αρσενικά πηδούν από μπαλκόνια και σκοτώνονται.

*Προβλήματα της αστείρωτης θηλυκής γάτας:

    *  Όταν έχει οίστρο, προσελκύει πολλούς αρσενικούς με το ερωτικό της κάλεσμα μέσα στη νύχτα, οπότε μπορεί να γίνει ενοχλητική για τους γείτονες (αλλά και εσάς).

    *  Η γάτα γεννά τρεις φορές το χρόνο μέχρι εφτά γατάκια σε κάθε γέννα. Είστε σίγουροι ότι θα μπορείτε να βρίσκετε καλούς και υπεύθυνους ιδιοκτήτες τρεις φορές το χρόνο για τα γατάκια της γάτας σας;

    * Όπως και ο θηλυκός σκύλος, ενδέχεται να παρουσιάσει πυομήτρα.

  Ποιά θα είναι τα οφέλη για το ζώο:

    *  Τα στειρωμένα ζώα ζουν περισσότερο. Η στείρωση μειώνει τα προβλήματα υγείας, η θεραπεία των οποίων είναι μερικές φορές επίπονη και στοιχίζει ακριβά.

    *  Η στείρωση των θηλυκών σκύλων και γάτων εξουδετερώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου της μήτρας ή των ωοθηκών.

    * Μειώνεται επίσης σημαντικά η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου των μαστών, που δεν είναι δύο, όπως στον άνθρωπο, αλλά δέκα.

    *   Η στείρωση του αρσενικού σκύλου περιορίζει την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων και καρκίνου στον προστάτη.

    * Τα στειρωμένα ζώα γίνονται πιο τρυφερά, δίχως να χάνουν την ευφυΐα τους και την έμφυτη προστατευτικότητα τους για τους οικείους τους και το χώρο τους.

Μύθοι και προφάσεις ενάντια στη στείρωση:

1. Μετά τη στείρωση το ζώο θα παχύνει και θα βαρύνει.

Για ένα υπέρβαρο ζώο δεν ευθύνεται η στείρωση αλλά ο ιδιοκτήτης του που του προσφέρει πολλή τροφή και λίγη άσκηση.

2.   Είναι καλύτερα να γεννήσει μια φορά πριν στειρωθεί.

Η κτηνιατρική επιστήμη λέει ακριβώς το αντίθετο. Οι κίνδυνοι που συνεπάγεται η εγκυμοσύνη και η γέννα είναι πολύ σοβαρότεροι.

(Αν ωστόσο ο κτηνίατρος σας επιμένει να γεννήσει, όπως κάνουν πολλοί, σκεφτείτε και το ενδεχόμενο να έχει σκοπούς κέρδους: 7 ή 10 κουτάβια ή γατάκια σημαίνουν γι αυτόν εμβόλια, αποπαρασιτώσεις και ό,τι άλλο χρειάζονται επί 7 ή 10!!!)

3. Μα το ζώο μου είναι καθαρόαιμο!

Μα και τα αδέσποτα είναι διασταυρώσεις από καθαρόαιμα.

4. Δεν θέλω το αρσενικό μου να χάσει τον «ανδρισμό» του.

Το κατοικίδιο δεν έχει καμία αντίληψη της σεξουαλικής του ταυτότητας ή του εγώ. Η στείρωση του αρσενικού (ή του θηλυκού) δεν αλλάζει την προσωπικότητά του. Δεν  παρουσιάζει καμία αλλαγή στην ψυχολογία του ή κρίση ταυτότητας όταν στειρωθεί.

5.  Θα βρω υπεύθυνους ιδιοκτήτες για τα κουταβάκια και τα γατάκια.

Ίσως. Σκεφτείτε όμως ότι σε λιγότερο από ένα χρόνο καθένα από τα κουταβάκια ή τα γατάκια θα γεννήσουν με τη σειρά τους άλλα τόσα. Το πρόβλημα νέων ανεπιθύμητων ζώων θα διαιωνίζεται μετά από κάθε γέννα.

Λοιπόν, αναλογιστείτε αυτές τις αλήθειες:

Στα πρώτα έξι χρόνια ενός θηλυκού σκύλου θα έχουν γεννηθεί από αυτόν και τους απογόνους του 67.000 κουτάβια.

 Μέσα σε εφτά χρόνια μια θηλυκή γάτα και τα γατάκια της μπορούν να γεννήσουν 420.000 γάτες.

Κάθε μέρα στη χώρα μας εκατοντάδες ανεπιθύμητα ή εγκαταλελειμμένα ζώα βρίσκουν φρικτό θάνατο από την κακοποίηση, τις αρρώστιες, την πείνα, τα αυτοκίνητα και – το χειρότερο ΟΛΩΝ – από δηλητηριασμένα δολώματα.

Δείτε εδώ το σχετικό video:


Πηγή: adespoto.tv

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης