Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Επικαλούμενο τις στατιστικές που δημοσιεύει το Κέντρο Παρακολούθησης Εσωτερικών Μετακινήσεων, ενημερωτικό έγγραφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, περιγράφει το δράμα μιας νέας κατηγορίας προσφύγων, που εγκαταλείπουν τις χώρες τους λόγω φυσικών καταστροφών και οι οποίοι, δεν έχουν αναγνωρισθεί από κανέναν ως τέτοιοι.

Περίπου 26,4 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλοn τον κόσμο έχουν εκτοπιστεί βίαια από πλημμύρες, ανέμους, σεισμούς ή ξηρασίες από το 2008 μέχρι σήμερα, γεγονός που σημαίνει ότι κάθε δευτερόλεπτο, ένα άτομο αναγκάζεται, λόγω φυσικών καταστροφών, να εγκαταλείψει τον τόπο του, συμπεραίνεται στο έγγραφο.

Πολλοί απ’ αυτούς βρίσκουν καταφύγιο στη χώρα τους, αλλά ορισμένοι αναγκάζονται να μεταβούν στο εξωτερικό ενώ, όπως προβλέπεται, λόγω των κλιματικών αλλαγών, ο αριθμός των «κλιματικών προσφύγων» θα αυξηθεί στο μέλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι στιγμής, τονίζεται στο έγγραφο, η εθνική και διεθνής ανταπόκριση στην πρόκληση αυτή ήταν περιορισμένη και η προστασία για τους πληγέντες πληθυσμούς παραμένει ανεπαρκής.

Γι’ αυτούς τους ανθρώπους όμως – που συχνά χαρακτηρίζονται ως «πρόσφυγες για το κλίμα» – δεν υπάρχει σαφής ορισμός και ούτε υπάρχει κάλυψη από τη Σύμβαση του 1951 για τους πρόσφυγες.

Η τελευταία επεκτείνεται μόνο στους ανθρώπους που έχουν βάσιμους φόβους να διώκονται εξαιτίας της φυλής, της θρησκείας, της εθνικότητάς τους, της ιδιότητας μέλους συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας ή των πολιτικών πεποιθήσεων και δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να ζητήσουν προστασία από τις χώρες καταγωγής τους.

Το έγγραφο καταλήγει στην διαπίστωση ότι, μέχρι στιγμής η ΕΕ δεν έχει αναγνωρίσει επίσημα τους πρόσφυγες για το κλίμα και μόλις τώρα ανέλαβε δράση για τη στήριξη τους!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ολόκληρο το έγγραφο (στα αγγλικά) ΕΔΩ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης