Στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων η λέξη «Μαλδίβες» παραπέμπει σε παρθένες παραλίες όπου κυριαρχούν τα γαλαζοπράσινα νερά του Ωκεανού και σε εκπληκτικές ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις όπου ο επισκέπτης απολαμβάνει στιγμές χαλάρωσης πίνοντας το κοκτέιλ του και τρώγωντας θαλασσινά.

Οι Μαλδίβες αποτελούν ένα σύμπλεγμα περίπου 1.200 νησιών και θεωρούνται ένας από τους διασημότερους προορισμούς για τον «μήνα του μέλιτος» παγκοσμίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο υπάρχει και η άλλη πλευρά των Μαλδίβων την οποία οι τοπικές Αρχές προσπαθούν συνεχώς να αποκρύπτουν από τους εκστασιασμένους τουρίστες που μένουν άφωνοι μπροστά στο φυσικό κάλλος του νησιωτικού συμπλέγματος. Πολύ δύσκολα ένας τουρίστας θα επισκεφτεί το νησί, Τιλαφούσι, το οποίο έχει μετατραπεί στον «σκουπιδότοπο» των Μαλδίβων.

«Η ύπαρξη της συγκεκριμένης χωματερής είναι αναπόφευκτη, ωστόσο η ανησυχία και η κριτική μας εστιάζεται στον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων. Η καύση των σκουπιδιών και η απευθείας ταφή τους χωρίς καμία προσπάθεια ανακύκλωσης προκαλεί μόλυνση του υπεδάφους και της θάλασσας, με αποτέλεσμα σειρά βλαβερών ουσιών να περνούν μέσα στην τροφική αλυσίδα», αναφέρει ο Ahmed Ikram, μέλος περιβαλλοντικής οργάνωσης.

Εκτιμάται ότι ο κάθε τουρίστας παράγει 7,2 κιλά σκουπίδια την ημέρα, με την έκταση των απορριμμάτων να έχει καλύψει αισίως όλη σχεδόν την περίμετρο του νησιού, σχηματίζοντας τεράστια βουνά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κανείς δεν ενδιαφέρεται και δε συμμετέχει στην προσπάθεια διαχείρισης των απορριμάτων. Η βιομηχανία του Τουρισμού δεν έχει καμία ηθική. O κίνδυνος είναι τεράστιος καθώς όλες αυτές οι ουσίες πέφτουν στη θάλασσα και μέσω των ψαριών παιρνούν στην τροφική αλυσίδα.», προσθέτει.

Δείτε το video…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης