Σε απολίθωμα περιττωμάτων ύαινας ίσως να υπάρχουν οι αρχαιότερες ανθρώπινες τρίχες που βρέθηκαν ποτέ. Επιστήμονες ανακάλυψαν το συγκεκριμένο εύρημα σε σπηλιά της περιοχής Στερκφοντέιν στη Νότιο Αφρική, όπου έχουν βρεθεί στο παρελθόν και άλλα απολιθώματα του ανθρώπινου είδους.

Τα απολιθωμένα περιττώματα ανακαλύφθηκαν σχηματισμένα σε πετρώματα ηλικίας 195.000 με 257.000 ετών, τη στιγμή που τα μέχρι τώρα αρχαιότερα δείγματα ανθρώπινων τριχών ήταν από μία κινέζικη μούμια 9.000 ετών. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα περιττώματα προέρχονται από καφέ ύαινες, ένα είδος που ακόμα ζει στις σπηλιές της περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν είναι ακόμα σίγουρο από ποιο ακριβώς ανθρώπινο είδος προέρχεται το τελευταίο δείγμα, καθώς οι ερευνητές λένε πως τα αρχεία ανθρωπίνων απολιθωμάτων από εκείνη την εποχή είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

Η παλαιοανθρωπολόγος Λουσίντα Μπάκγουελ που εργάζεται σε πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσπουργκ, δήλωσε σχετικά ότι η ηλικία των συγκεκριμένων τριχών καλύπτει μία περίοδο ακριβώς πριν από τότε που πιστεύουμε ότι εμφανίστηκαν οι πρώτοι άνθρωποι (Homo Sapiens) και υπερκαλύπτουν εκείνη που προσδιορίζει την ύπαρξη και το τέλος του Homo heidelbergensis. «Οι τρίχες μπορεί να ανήκουν σε οποιαδήποτε από τις δύο κατηγορίες προγόνων μας, ή ακόμα και σε κάποιο νέο είδος που ακόμα δεν έχει αναγνωριστεί», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης