Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει γίνει η τέταρτη αιτία πρόωρων θανάτων παγκοσμίως, προκαλώντας απώλειες εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στην παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η ρύπανση του αέρα σκότωσε 2,9 εκατομμύρια ανθρώπους το 2013, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που δημοσιεύονται στην έκθεση του αναπτυξιακού θεσμού. Αν προστεθούν οι επιπτώσεις της ρύπανσης στα νοικοκυριά, ιδίως εκείνης που προέρχεται από τη χρήση στερεών καυσίμων για θέρμανση ή μαγείρεμα, ο αριθμός των θανάτων ανέρχεται στα 5,5 εκατομμύρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά συνέπεια, ο ασθένειες που προκαλούνται από τη ρύπανση του αέρα (καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνοι των πνευμόνων, χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, αναπνευστικές λοιμώξεις) είναι υπεύθυνες για έναν στους δέκα θανάτους παγκοσμίως.

Περίπου το 87% του πλανήτη είναι εκτεθειμένο περισσότερο ή λιγότερο στη ρύπανση αυτή.

Αυτή η απώλεια σε ανθρώπινες ζωές ισοδυναμεί επίσης με απώλειες εισοδήματος και εμπόδια στην οικονομική ανάπτυξη, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, η έκθεση εκτιμά πως οι απώλειες εισοδήματος από εργασία λόγω των θανάτων υπολογίζονται περίπου σε 225 δισεκατομμύρια δολάρια το 2013.

Ευρύτερα, η ρύπανση αυτή προκαλεί απώλειες σε όρους ευζωίας που φθάνουν συνολικά τα 5,11 τρισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα.

Στην ανατολική Ασία, που περιλαμβάνει την Κίνα, και στη νότια Ασία, που περιλαμβάνει την Ινδία, “οι απώλειες ευζωίας” ισοδυναμούν με το 7,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος των περιοχών αυτών.

Η ανατολική Ασία καταμετρά 2,2 εκατομμύρια θανάτους που οφείλονται στην εξωτερική ρύπανση (ρύπανση του αέρα του περιβάλλοντος) όπως και στην εσωτερική (ρύπανση του σπιτιού), ακολουθούμενη από τη νότια Ασία (1,8 εκατομμύρια) και την υποσαχάρια Αφρική (605.000).

Στην Ευρώπη και στην κεντρική Ασία, μισό εκατομμύριο άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας της ρύπανσης, και 100.000 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι θάνατοι που οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση έχουν φθάσει το 30% μεταξύ του 1990 και του 2013, ενώ η απώλεια εισοδήματος σε όρους εργασίας αυξήθηκε στο 40% και οι απώλειες σε όρους ευζωίας σχεδόν διπλασιάστηκαν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης