Τα εθνικά αλιευτικά αποθέματα και το θαλάσσιο περιβάλλον είναι απροστάτευτα καθώς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν έχει κάνει τίποτα ουσιαστικό για να εφαρμόσει το Μεσογειακό Κανονισμό Αλιείας.
 
Ο Επίτροπος Borg απάντησε σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή Στ. Αρναουτάκη και διευκρίνησε ότι:
1)Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει λάβει από την Ελλάδα επαρκή στοιχεία για τον καθορισμό των περιοχών προστασίας από την αλιεία στα ύδατα της Μεσογείου.
2)Η Ελλάδα δεν έχι  στείλει κανένα στοιχείο σχετικό με την ταυτοποοίηση και την χαρτογράφηση των ενδιαιτημάτων, όπως είναι τα λιβάδια της Ποσειδωνίας.
3)Η Επιστημπνική, Τεχνική και Οικονομική Επιτροπή Αλιείας έπειτα από ένα προσχέδιο του Εθνικού Σχεδίου Διαχχείρισης που εκπόνησαν οι ελληνικές αρχές έκρινε ότι δεν πληροί ττα κριτήρια που θέτει ο Κανονισμός.
 
“Η ξεκάθαρη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απομονώνει ακόμη περισσότερο την ελληνική πολιτική ηγεσία, η οποία όχι μόνο δεν εφαρμόζει τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό, αλλά έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτόν προχωρώντας σε μοιραίες για το περιβάλλον αποφάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Υπουργική Απόφαση που επιτρέπει την αλιεία με μηχανότρατες σε απόσταση αναπνοής από τις ελληνικές ακτές”. δηλώνει η υπεύθυνη της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, Άντζελα Λάζου. “Ήρθε ο καιρός για το Υπουργείο να μας εξηγήσει γιατί οι μόνες πρωτοβουλίες που παίρνει για τη θάλασσα είναι αυτές που την καταστρέφουν”, συμπλήρωσε η κα Λάζου.
 
Η Greenpeace πριν λίγες ημέρες είχε καταστήσει σαφή την επιτακτική ανάγκη για τον καθορισμό ενός δικτύου θαλάσσιων καταφυγίων για την προστασία των ελληνικών θαλασσών. Πλέον η περιβαλλοντική οργάνωση ζητά  από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να εφαρμόσει το Μεσογειακό Κανονισμό Αλιείας και προτείνει τη δημιουργία ενός δικτύου θαλάσσιων καταφυγίων που θα καλύπτει το 40% της επιφάνειας της θάλασσας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης