Νερό, πηγή ζωής, το βασικότερο και πολυτιμότερο αγαθό για όλα τα όντα, αλλά και για τη Γη, που για αυτόν τον λόγο λέγεται και «Μπλε Πλανήτης». Ο ΟΗΕ καθιέρωσε την 22η Μαρτίου ως την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, στη Συνδιάσκεψη-σταθμό που πραγματοποίησε στο Ρίο Ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας το 1992, όπου ετέθηκαν οι βάσεις για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, συνέπεια της οποίας αποτελεί και η υποβάθμιση των υδάτινων πόρων.

Μια Ημέρα που μας θυμίζει πόσο απαραιτήτη είναι η εγρήγορση για τη διασφάλιση αυτού του πόρου, μιας και για δισεκατομμύρια ανθρώπους, το τρεχούμενο ποιοτικό νερό που απολαμβάνουν οι περισσότεροι κάτοικοι των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι κάτι δεδομένο. Λέμε οι περισσότεροι -μεταξύ αυτών και οι Έλληνες- όχι όμως όλοι, καθώς ακόμα υπάρχουν περιοχές που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα υδροδότησης με επαρκείς και ασφαλείς πόρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Το εξειδικευμένο προσωπικό της ΕΥΔΑΠ εκτελεί κάθε χρόνο με μέσα μέτρησης τελευταίας τεχνολογίας χιλιάδες αυστηρότατους έλεγχους ώστε να διασφαλίζεται η απαιτούμενη ποιότηταΟι πολίτες της Αθήνας, πάντως, έχουν την τύχη να απολαμβάνουν άριστης ποιότητας νερό, από τα καλύτερα στην Ευρώπη, που παρέχει η ΕΥΔΑΠ τηρώντας προδιαγραφές σταθερά υψηλότερες από αυτές που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Επίσης, το εξειδικευμένο προσωπικό της ΕΥΔΑΠ εκτελεί κάθε χρόνο με μέσα μέτρησης τελευταίας τεχνολογίας χιλιάδες αυστηρότατους έλεγχους ώστε να διασφαλίζεται η απαιτούμενη ποιότητα. Με τις νέες πολιτικές, η ποιότητα του νερού που απολαμβάνουν οι πολίτες της Αθήνας μέσω της ΕΥΔΑΠ θα βελτιώνεται όλο και περισσότερο, ενώ θα αυξηθεί και η αποδοτικότητα τόσο στην εξοικονόμησή του όσο και στη διαχείριση άλλων πόρων, όπως του πλαστικού, που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των συσκευασιών.

Μία ξεχωριστή γιορτή από την ΕΥΔΑΠ για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΥΔΑΠ τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Νερού ως κίνητρο ευαισθητοποίησης των πολιτών με μία ξεχωριστή πολυπολιτισμική γιορτή με μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Αλσούπολης, ώστε να καλλιεργήσει στα παιδιά, που αποτελούν το μέλλον του πλανήτη μας, την ενεργή περιβαλλοντική κουλτούρα.

Την έναρξη των εκδηλώσεων της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού χαιρέτισε ο Πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, που μαζί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Ιωάννη Μπενίση, υποδέχτηκαν τους μαθητές και εκπαιδευτές του σχολείου στις εγκαταστάσεις της Εταιρείας. Εκεί οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν «Το ταξίδι του Σταγονούλη», μέσω διαδραστικών παιχνιδιών, βασισμένα σε θεατρικές τεχνικές, με θέμα το νερό.

Το πρότυπο αυτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στοχεύει στη συνεχή ευαισθητοποίηση και καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης, εστιάζοντας στην εκμάθηση του κύκλου του νερού, τη διαχείριση και την επαναχρησιμοποίησή του, με σκοπό ο πολύτιμος, φυσικός υδατικός πόρος, να προστατευθεί από τη νέα γενιά.  

Επιπλέον, η ΕΥΔΑΠ επικεντρώνει την ενημέρωσή της στο τεράστιο έργο που κρύβεται πίσω από την παροχή των υπηρεσιών ύδρευσης, από τεχνικής και επιστημονικής άποψης, καθώς και στην άριστη ποιότητα του νερού της Αθήνας που φτάνει στις βρύσες μας, και είναι ένα από τα καλύτερα και οικονομικότερα της Ευρώπης.

Ενδεικτικά, μόνο για το 2017, το πρόγραμμα παρακολούθησαν 10.000 μαθητές από 150 σχολεία, ενώ συνολικά υπολογίζεται ότι περισσότερα από 250.000 παιδιά έχουν γνωρίσει από κοντά τον μικρότερο «εργαζόμενο» της ΕΥΔΑΠ, τον Σταγονούλη, υποσχόμενοι στο τέλος να… κάνουν τον πλανήτη ένα πιο φιλόξενο μέρος!

Πρωτοβουλία των Ευρωπαίων για ασφαλέστερο και ποιοτικότερο νερό

Αντιλαμβανόμενη την ανάγκη για αναβάθμιση των υπηρεσιών παροχής του απαραίτητου αυτού πόρου, η Ε.Ε. έλαβε την απόφαση να αναπτύξει μια σειρά πρωτοβουλιών ώστε να διασφαλίσει την πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας νερό για τους πολίτες της, των οποίων το αίτημα για δράση εκφράστηκε με τη συλλογή 1,6 εκατομμυρίων υπογραφών, υπό την πρωτοβουλία Right2Water.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jyrki Katainen έδωσε το σύνθημα, προκειμένου να διασφαλιστεί με αειφόρο τρόπο η υψηλή ποιότητα του νερού που παρέχεται στους Ευρωπαίους: «Διευκολύνουμε τη μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία, βοηθώντας τα κράτη-μέλη να διαχειριστούν το πόσιμο νερό με τρόπο αποδοτικό προς τους πόρους γενικότερα, ενώ ο περιορισμός της απώλειας του νερού χάρη στην αυξημένη διαφάνεια θα ωθήσει τους πολίτες προς πιο βιώσιμες επιλογές, για παράδειγμα να χρησιμοποιούν νερό βρύσης». 

​Οι κανόνες θα επικαιροποιηθούν και αναμένεται να βελτιώσουν την ποιότητα και την ασφάλεια του νερού, προσθέτοντας νέες ουσίες στον κατάλογο κριτηρίων για τον προσδιορισμό της ασφάλειας των υδάτωνΟι πρωτοβουλίες αυτές έρχονται σε συνέχεια της ισχύουσας νομοθεσίας, που διασφαλίζει ότι το νερό που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση είναι απολύτως ασφαλές, με συνεχείς ελέγχους της ποιότητας των υδάτων και με ειδικά πρότυπα που επικαιροποιούνται διαρκώς, με βάση τα επιστημονικά στοιχεία, που βρίσκονται διαρκώς στη διάθεση των πολιτών.

Με τη νέα εξέλιξη, οι κανόνες θα επικαιροποιηθούν και αναμένεται να βελτιώσουν την ποιότητα και την ασφάλεια του νερού, προσθέτοντας νέες ουσίες στον κατάλογο κριτηρίων για τον προσδιορισμό της ασφάλειας των υδάτων, σύμφωνα και με τις πρόσφατες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ειδικά για τις ευάλωτες και περιθωριοποιημένες ομάδες.

Οι νέες δράσεις θα είναι οι εξής:

-Δημουργία εξοπλισμού πρόσβασης στο πόσιμο νερό σε δημόσιους χώρους.
-Έναρξη εκστρατειών ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με την ποιότητα του νερού τους.
-Ενθάρρυνση των διοικητικών υπευθύνων των δημόσιων εγκαταστάσεων και χώρων να παρέχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.
-Εύκολη προς το κοινό πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα και την παροχή πόσιμου νερού στην περιοχή που ζουν.

Η καλύτερη διαχείριση των υδάτων, πλην των άμεσων οφελών, θα περιορίσει επίσης την άσκοπη απώλεια νερού και θα συμβάλει στη μείωση του αποτυπώματος διοξειδίου του άνθρακα, όπως επιτάσσουν και οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης