Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλου του κόσμου θα βρεθεί η πρωτεύουσα της Δανίας έως το τέλος του 2009, όταν και θα πραγματοποιηθεί η Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα. Αν η Διάσκεψη αυτή στεφθεί με επιτυχία, τότε η Κοπεγχάγη θα μείνει στην ιστορία ως η πόλη, στην οποία επιτεύχθηκε μία ιστορική παγκόσμια συμφωνία για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών.

Όπως είναι γνωστό, το Πρωτόκολλο του Κιότο θέτει περιορισμούς για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου των αναπτυγμένων κρατών, τα οποία θα πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές τους κατά 5,2% έως το 2010 σε σύγκριση με τις αντίστοιχες εκπομπές του 1990. Ωστόσο, μετά το 2010 δεν υπάρχουν αντίστοιχες υποχρεώσεις για το 2020, επομένως οι νέες δεσμεύσεις για μεγαλύτερες μειώσεις εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα πρέπει να αποφασιστούν το αργότερο μέχρι τη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Greenpeace με νέα της ανακοίνωση προτείνει τα μέτρα και τους τρόπους για είναι αποτελεσματικό το επόμενο σχέδιο «διάσωσης» του πλανήτη.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση υπάρχουν τρία σημεία ζωτικής σημασίας που αποτελούν προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας:
1. Υιοθέτηση δεσμευτικών στόχων απόλυτης μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για τα αναπτυγμένα κράτη και σχετικής μείωσης για τα αναπτυσσόμενα.
2. Χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων κρατών από τα αναπτυγμένα κράτη για δράσεις μετριασμού και προσαρμογής στις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών.
3. Δράσεις για τον τερματισμό της αποδάσωσης, η οποία ευθύνεται για το 20% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ωστόσο, η Greenpeace επισημαίνει ότι δεν αρκεί να επιτευχθεί συμφωνία στα τρία επίμαχα θέματα και ότι οι δεσμεύσεις θα πρέπει να είναι φιλόδοξες σε βαθμό που να ικανοποιεί τις επιταγές της επιστήμης. Για το λόγο αυτό απαιτείται:
1. Δεσμευτική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου των αναπτυγμένων κρατών τουλάχιστον κατά 40% έως το 2020 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 και υιοθέτηση ενδιάμεσων στόχων (2017).
2. Ετήσια χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων κρατών τουλάχιστον κατά €110 δις ετησίως, έως το 2020. Η χρηματοδότηση αυτή θα πρέπει να είναι επιπρόσθετη της ήδη υπάρχουσας.
3. Τερματισμός της αποδάσωσης παγκοσμίως έως το 2020, και έως το 2015 για τις περιοχές ζωτικής σημασίας (Αμαζόνιος, Λεκάνη του Κονγκό, Ινδονησία).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ανακοίνωσή της η οργάνωση δεν παραλείπει να κρίνει την αρνητική στάση των ηγετών του πλανήτη. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση –πρωτοπόρος μέχρι σήμερα- στον αγώνα για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών, δείχνει αδύναμη να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων για τους στόχους της επόμενης δεκαετίας», αναφέρει χαρακτηριστικά η οργάνωση. Τέλος, σχολιάζεται και η στάση του Προέδρου των ΗΠΑ Barack Obama, ο οποίος πραγματοποιεί ελάχιστα από όσα είχε εξαγγείλει προεκλογικά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης