Η κατάρτιση δασικών χαρτών, «απάντηση» στους εμπρηστές

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2010, 16:55
Η κατάρτιση δασικών χαρτών, «απάντηση» στους εμπρηστές

Σε τελική ευθεία μπαίνει το χρόνιο και άλυτο ζήτημα της κατάρτισης δασικών χαρτών, -το οποίο προβλέπεται από το Σύνταγμα του 1975!- ένα ζήτημα το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να επιφέρει ένα καίριο πλήγμα στους επίδοξους εμπρηστές-οικοπεδοφάγους. Το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, με ειδικούς,  φορείς και  επιστήμονες καθώς και με τους πολίτες, αφού αναρτήθηκε για διαβούλευση στο διαδίκτυο.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το σχετικό νομοσχέδιο στοχεύει :

 

  • να λύσει χρόνια προβλήματα,
  • να απαντήσει με επίσημο και συστηματικό τρόπο στην κακοδιοίκηση,
  • να τελειώσει με την αδιαφάνεια που μαστίζει την δημόσια διοίκηση και τέλος να ικανοποιήσει το λαϊκό αίτημα για διαφάνεια και δημοκρατία στην εφαρμογή των αποφάσεων της πολιτείας.

 

«Στέλνουμε ένα ξεκάθαρο και αυστηρό μήνυμα σε αυτούς που ποδοπάτησαν κάθε έννοια νομιμότητας», σημειώνει η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη, και σημειώνει: «οι δασικές χάρτες και φυσικά το δασολόγιο θα αποτελέσουν ένα συντριπτικό χτύπημα στην αυθαιρεσία και σε αυτό που αποκαλούμε βασικό κίνητρο των εμπρηστών».

 

 

Οι χάρτες θα αναρτηθούν σε φυσική και ηλεκτρονική μορφή, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί σε περιοχές που έχουν πληγεί πρόσφατα από πυρκαγιές. Οι πολίτες μέσα σε διάστημα 45 ημερών θα μπορούν να υποβάλλουν αντιρρήσεις είτε ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου, είτε μέσω ΚΕΠ. Οι αντιρρήσεις επί των δασικών χαρτών θα ταξινομούνται και θα αποτυπώνονται στους αναρτημένους δασικούς χάρτες από τα στελέχη των υπηρεσιών των  Δ/νσεων Δασών.

 

Η ανάρτηση χαρτών θα γίνει το Σεπτέμβριο ενώ στην αρχή του 2011 αναμένεται να έχουμε τον πρώτο Κυρωμένο Δασικό Χάρτη.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2010, 16:55