Η προοπτική δραστικής κλιματολογικής αλλαγής κάνει πάλι την εμφάνισή της στις ειδήσεις.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν τις προειδοποιήσεις που είχαν ακουστεί πίσω στο 2015, όταν τα περισσότερα κράτη του κόσμου συζητούσαν σχέδια για την εφαρμογή τρόπων πρόληψης της ανόδου της θερμοκρασίας, και των χειρότερων επακόλουθων, στη διάσκεψη που είχε γίνει στο Παρίσι.
Όπως υποστηρίζουν κλιματολόγοι, ακόμη και μικρή άνοδος του μέσου όρου της θερμοκρασίας – λόγω των επιπτώσεων από το φαινόμενο του θερμοκηπίου λόγω αύξησης του διοξειδίου του θείου (CO2) – θα προκαλέσει παγκόσμια πολιτισμική αναστάτωση τις επόμενες δεκαετίες.
Οι βιομηχανικές κοινωνίες, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην παραγωγή τους με την μείωση των εκλύσεων CO2, θέλουν να καθορίσουν ως στόχο την επιτρεπόμενη αύξηση της θερμοκρασίας στους δύο βαθμούς Κελσίου.
Κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο, όχι μόνο για περιοχές όπως οι Μαλβίδες, το Μπαγκλαντές, η Μικρονησία, οι Σεϋχέλλες και άλλες νησιωτικές χώρες, αλλά και παραθαλάσσιες περιοχές όπως και το Μανχάταν για παράδειγμα. Η περεταίρω αύξηση της θερμοκρασίας, ακόμη και με μισό βαθμό, αποτελεί άμεση απειλή πλημμυρών, με άνοδο της επιφάνειας της θάλασσας, άκρως επικίνδυνα επακόλουθα για νησιώτικες περιοχές.
Η διάσκεψη στο Παρίσι προχώρησε περισσότερο σε ρητορικές κορώνες παρά σε συμφωνία ουσίας. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν τελικά να προσπαθήσουν να εμποδίσουν την αύξηση κατά δύο βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, και να την περιορίσουν στον ενάμιση.
Όλα τούτα έγιναν αποδεκτά, ως τις 6 Οκτωβρίου 2018, οπότε το Διακυβερνητικό Κέντρο για την Κλιματολογική Αλλαγή (Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC) δημοσιοποίησε πόσο επικίνδυνη θα ήταν αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας ακόμη και κατά 1,5 βαθμό για την παγκόσμια υγεία. Και αυτό λόγω των επιπτώσεων που θα υπάρξουν λόγω των υπερβολικών καιρικών μεταβολών, που θα επηρεάσουν την παραγωγή προϊόντων βασικών ειδών διατροφής, ελλείψεις ποσίμου ύδατος με άμεσο ενδεχόμενο πολιτική αστάθεια.
Το μόνο δύσκολο είναι να αποφασιστεί δραστική αλλαγή στις οικονομικές δομές των βιομηχανικών χωρών κυρίως, μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια.
Παρ΄όλο που το θεωρούν απαραίτητο, οι επιστήμονες ταυτόχρονα εκφράζουν αμφιβολία κατά πόσον θα επιτευχθούν τόσο ριζικές αλλαγές. Κι αυτό επειδή υπάρχει αρνητική κατανόηση για τους μελλοντικούς κινδύνους που απειλούνται.
Παρ΄όλο που το 97% των επιστημόνων που δραστηριοποιούνται γύρω από το κλίμα, υποστηρίζουν πως η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι το κύριο αίτιο της απειλής για τις κλιματολογικές αλλαγές. Και ότι οι πρώτες δυσμενείς επιπτώσεις θα αρχίσουν να σημειώνονται καθώς θα πλησιάζει το 2040.
Κι όμως, παρά τις πρόσφατες πλημμύρες, τις εκτεταμένες καταστροφικές πυρκαγιές, τις καταιγίδες και τους τυφώνες, ο περισσότερος κόσμος δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει τον πραγματικό κίνδυνο.
Παρ΄όλο που και ο γ.γ. Του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, έχει χαρακτηρίσει την κλιματολογική απειλή «αποφασιστικής σημασίας για την εποχή μας» και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως έχουν αυξηθεί εκείνοι που αρχίζουν να δίνουν σημασία στις προειδοποιήσεις των επιστημόνων.
Κι όμως το 2040 δεν είναι τόσο μακριά. Αρκετοί πολιτικοί ηγέτες θα είναι και τότε δραστήριοι, ή θα τους θυμούνται για τις παραλήψεις τους. Ή για τις αρνητικές τους αποφάσεις όπως του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Τον οποίο οι καταστάσεις που θα έχουν δημιουργηθεί λόγω της αρνητικής του στάσης, θα τον έχουν κατατάξει στους καταστροφείς του πλανήτη.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης