Ο αυτόχθονες πληθυσμοί ζήτησαν την Κυριακή επισήμως από το παγκόσμιο συνέδριο για τη φύση να πάρει θέση σχετικά με τη βασική τους διεκδίκηση, την προστασία του 80% της Αμαζονίας μέχρι το 2025, ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποί τους.

Σχετική πρόταση κατατέθηκε με την διαδικασία του επείγοντος στο συνέδριο της Διεθνούς Ενωσης για τη Φύση στη Μασσαλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με έναν από τους εκπροσώπους των αυτοχθόνων, τον Χοσέ Γκρεγκόριο Ντίας Μιραμπάλ, το κείμενο ζητεί ένα «συνολικό σχέδιο δράσης» για να τεθεί τέλος στην αποψίλωση και τις εξορυκτικές δραστηριότητες στον Αμαζόνιο, που θεωρείται ζωτικής σημασίας για την βιολογική ισορροπία της Γης, κυρίως μέσω της απορρόφησης του CO2.

«Κάθε χρόνο η Αμαζονία χάνει περισσότερα από 10.000 km2. Είναι επείγον, όχι μόνο για μας, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε.

Για πρώτη φορά, οι οργανώσεις των αυτοχθόνων εξασφαλίζουν δικαίωμα ψήφου αυτή τη χρονιά στο συνέδριο της Διεθνούς Ενωσης για τη Φύση, η οποία φέρνει μαζί τα κράτη, τις κυβερνητικές υπηρεσίες, τις διεθνείς και εθνικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, τις υπηρεσίες οικονομικής ανάπτυξης, τις επιχειρήσεις. Έχει 1.400 μέλη και την υποστήριξη πληθώρας ειδικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αποφάσεις του, που ψηφίζονται από τα μέλη κάθε τέσσερα χρόνια, αποτελούν σημεία αναφοράς, παρά το γεγονός ότι δεν είναι δεσμευτικές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης