Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι κοινότητες που ζουν στις παράλιες περιοχές της Νιγηρίας, μετά την παραδοχή της πετρελαϊκής Shell ότι έλαβε χώρα η μεγαλύτερη διαρροή πετρελαίου των τελευταίων δεκαετιών.

Η εταιρεία, που εκμεταλλεύεται τα πλούσια κοιτάσματα της χώρας, ανακοίνωσε πως διέρρευσε ποσότητα πετρελαίου άνω των40.000 βαρελιών κατά τη διάρκεια μεταφοράς από πλωτή πλατφόρμα εξόρυξης σε τάνκερ 120 χιλιόμετρα από την ακτή του Δέλτα του Νίγηρα.Η παραγωγή στο κοίτασμα Μπόνγκα που “δίνει” περίπου 200.000 βαρέλια ημερησίως διεκόπη προσωρινά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δορυφορικές εικόνες έδειξαν ότι δημιουργήθηκε πετρελαιοκηλίδα επιφάνειας 923 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Μη κυβερνητικές περιβαλλοντικές οργανώσεις της Νιγηρίας υποστηρίζουν πως η ποσότητα πετρελαίου που διέρρευσε στον Ατλαντικό είναι μεγαλύτερη από αυτή που ανακοίνωσε η Shell και επέστησαν προσοχή στις αλιευτικές κοινότητες της περιοχής.

—Μεξικό

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σαν να μην έφτανε αυτό η Shell ανακοίνωσε πως διέκοψε τη διαδικασία βαθιάς εξόρυξης στον Κόλπο του Μεξικού κατόπιν διαρροής 319 βαρελιών τοξικών υγρών στη θάλασσα.

—Βραζιλία

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Chevron αντιμετωπίζει ποινικές διώξεις από τη Βραζιλία μετά τη διαρροή πετρελαίου κατά τη διάρκεια υπεράκτιας γεώτρησης στις 7 Νοεμβρίου.

Στη Chevron, δεύτερη μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία σε κεφαλαιοποίηση, επιβλήθηκε πρόστιμο 27 εκατ. δολαρίων και απαγόρευση εξορύξεων και παραγωγής αργού πετρελαίου στη Βραζιλία. Η εταιρεία δήλωσε πως διέρρευσαν 3000 βαρέλια πετρελαίου στη θάλασσα.
Η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανησυχεί για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των εξορύξεων τη στιγμή που το Ρίο ντε Τζανέιρο ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το 2014, αλλά και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.

Το κοίτασμα Frade που εκμεταλλεύεται η Chevron βρίσκεται 370 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ρίο σε μια θαλάσσια περιοχή του Ατλαντικού με την ονομασία Λεκάνη Κάμπος.

—Κίνα

Τέλος, η ConocoPhillips, τρίτη μεγαλύτερη πετρελαϊκή των ΗΠΑ ανέλαβε πλήρως την ευθύνη δύο διαρροών πετρελαίου στον Κόλπο Μποχάι της Κίνας τον Ιούνιο και ανακοίνωσε πως θα διαθέσει αποζημιώσεις για περιβαλλοντική αποκατάσταση και στήριξη των πληττόμενων κοινοτήτων.

Πηγή:econews
Eπιμέλεια:Χρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης