Η Κρήτη διαθέτει 200 από τους συνολικά 806 υγροτόπους που έχει απογράψει το WWF Ελλάς τα τελευταία 7 χρόνια, μέσα από το πρόγραμμα «Προστασία των Νησιωτικών Υγρότοπων της Ελλάδας». Παρόλα αυτά, μόνο οι 22 εξ’ αυτών βρίσκονται σε καλή κατάσταση διατήρησης, ενώ οι υπόλοιποι απειλούνται με υποβάθμιση ή ακόμη και εξαφάνιση.

Το WWF Ελλάς και το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Αποστολή Νερό» καλούν τους ενεργούς πολίτες του νησιού να γίνουν συμμέτοχοι στην προσπάθεια προστασίας των οικολογικών αυτών διαμαντιών.
Στόχος του νέου τριετούς προγράμματος του WWF Ελλάς που παρουσιάστηκε σε σημερινή συνέντευξη τύπου στο Ηράκλειο Κρήτης, είναι η ανάπτυξη ενός δικτύου ενεργών πολιτών για τη συστηματική παρακολούθηση της κατάστασης όλων των υγροτόπων του νησιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαρκής ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών για τη σημασία και την αξία των υγροτόπων του νησιού, θα αποτελέσουν αναπόσπαστα στοιχεία της συγκεκριμένης προσπάθειας.
Τα μέλη του δικτύου εθελοντών θα παρακολουθούν, μέσω μηνιαίων επισκέψεων, την κατάσταση των υγροτοπικών περιοχών, ενώ ύστερα από σχετική εκπαίδευση και παροχή του κατάλληλου εξοπλισμού, θα αναλάβουν ελέγχους της ποιότητας των υδάτων.

Παράλληλα, θα συμμετέχουν σε σεμινάρια συνεχούς εκπαίδευσης, περιοδικές συναντήσεις, καθώς και σε εκδηλώσεις με σκοπό την παρουσίαση των δράσεων του δικτύου στις τοπικές κοινωνίες.

«Οι υγρότοποι της Κρήτης αποτελούν πολύτιμο φυσικό πόρο του νησιού που μπορούν να αποφέρουν πολλαπλά οφέλη στους κατοίκους του» δηλώνει η Συντονίστρια Εθελοντικών Δράσεων για την προστασία των υγροτόπων της Κρήτης, Μαρία Νοΐδου, συμπληρώνοντας:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το WWF Ελλάς εργάζεται πυρετωδώς τα τελευταία 7 χρόνια για την προστασία τους. Τώρα περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε τους πολίτες ως συμμέτοχους στη νέα μας τριετή προσπάθεια. Μόνο με την από κοινού δράση θα έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα».

Η αναγκαιότητα της προστασίας αυτών των ευαίσθητων οικοσυστημάτων έχει αναδειχθεί με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο από τα αποτελέσματα της πολυετούς έρευνας του WWF Ελλάς.
Οι μισοί από τους 107 φυσικούς υγροτόπους που έχουν απογραφεί στην Κρήτη έχουν αλλοιωθεί σημαντικά, τουλάχιστον 12 υγρότοποι καταστράφηκαν τα τελευταία χρόνια, ενώ 24 επιπλέον πρόκειται να εξαφανιστούν καθώς η κατάσταση τους είναι πλέον μη αναστρέψιμη.

Στη σημαντική αυτή προσπάθεια το Σύστημα της Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Τρία Έψιλον και Coca-Cola Hellas) δείχνει την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξή του, μέσα από το πρόγραμμα «Αποστολή Νερό».

Το πρόγραμμα «Αποστολή Νερό» σχεδιάστηκε το 2006 και υλοποιείται, στο πλαίσιο της δέσμευσης του Συστήματος της Coca-Cola για την υπεύθυνη διαχείριση των φυσικών πόρων και των πρώτων υλών για τη διασφάλιση μιας βιώσιμης ανάπτυξης.

Με άξονα το σύνθημα «Νοιάσου για το Νερό», το πρόγραμμα «Αποστολή Νερό» στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των Ελλήνων σχετικά με την υπάρχουσα κατάσταση και τη σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων ενώ παράλληλα από το 2008, με στόχο την άμβλυνση του προβλήματος της λειψυδρίας στα νησιά των Κυκλάδων, τοποθετεί συστήματα «Συλλογής Όμβριων Υδάτων».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης